Προφίλ Διευθυντή Ινστιτούτου Χημικής Βιολογίας

Δρ. Αλέξανδρος N. Πίντζας

Διευθυντής Ινστιτούτου Χημικής Βιολογίας

Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών,
Βασιλέως Κωνσταντίνου 48,
Αθήνα 11635

Τηλ.: +30 210.72.73.753
Fax.: +30 210.72.73.831
email: apint@eie.gr

 

 

O Αλέξανδρος Ν. Πίντζας είναι Διευθυντής του Ινστιτούτου Χημικής Βιολογίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) από το 2012.

Αποφοίτησε από το Τμήμα Χημείας και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στη Μοριακή Βιολογία , Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1989 . Από το 1989 έως το 1995 εργάστηκε ως Ερευνητής στο CRC ( σήμερα CRUK ) Beatson Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο στη Γλασκώβη, Μεγ, Βρεττανία και στο Ερευνητικό Ινστιτούτο CNRS - LGME (τώρα IGBMC) στο Στρασβούργο-Ιllkirch . Υπήρξε αποδέκτης της  EMBO Long Term μεταδιδακτορική υποτροφία και της Marie Curie Fellowship της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι κριτής επιφανών διεθνών επιστημονικών περιοδικών και αξιολογητής ερευνητικών προγραμμάτων σε πολλούς εθνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς ερευνητικούς οργανισμούς , καθώς και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπών . Είναι μέλος των ευρωπαϊκών ενώσεων European Association for Cancer Research (EACR)  και European Organisation for Research and Treatment of Cancer (EORTC) για την έρευνα και τη θεραπεία του καρκίνου . Έχει διατελέσει μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (2003-2004) και Εθνικός Εμπειρογνώμονας στο 7FP ERC IDEAS προγράμμα της ΕΕ ( 2006-2009) .

Ηταν επισκέπτης ερευνητής σε ακαδημαϊκά ιδρύματα και φαρμακευτικές εταιρείες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ . Έχει διατελέσει συντονιστής μεγάλων ευρωπαϊκών και ελληνικών ερευνητικών ερευνητικών προγραμμάτων όπου συμμετέχει ένας μεγάλος αριθμός συνεργαζόμενων ερευνητών και φορέων . Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι στους επιστημονικούς τομείς της βιολογίας της θεραπείας και χημειοπροστασίας στο καρκίνο, καθώς και στο κυτταρικό θάνατο. Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ανακάλυψη, βελτίωση και επανατοποθέτηση φαρμάκων και περιλαμβάνουν την ανάλυση των γενετικών και επιγενετικών γεγονότων , καθώς και το συνολικό προφίλ της γονιδιακής έκφρασης που σχετίζονται με την εξέλιξη της νόσου ή / και θεραπευτικές αποκρίσεις σε στοχευμένα φάρμακα και των ορθολογικών συνδυασμών τους . Έχει επιβλέψει πολλές Μεταδιδακτορικούς συνεργάτες , Υποψήφιους Διδάκτορες και άλλους Ερευνητικούς Συνεργάτες. Έχει διδάξει σε πολλά μεταπτυχιακά προγράμματα  και υπήρξε μέλος πολλών επιτροπών για υποψήφιους διδάκτορες.

Έχει συμμετάσχει στην οργάνωση του 32ου FEBS Συνέδριου στην Αθήνα (2008), πολλών EMBO / FEBS / ΝΑΤΟ θερινών σχολείων των Σπετσών, καθώς και πολλών εθνικών συνεδρίων, έχει δώσει περισσότερες από 40 διαλέξεις σε συνέδρια και ακαδημαϊκά ιδρύματα . Το δημοσιευμένο έργο του  περιλαμβάνει περισσότερες από 55 εργασίες σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά ( κύριος συγγραφέας σε 35 εργασίες) με μέσο IF : 4.5 , 3  κεφάλαια σε βιβλία , πάνω από 25 άρθρα σε πρακτικά διεθνών και εθνικών συνεδρίων . Το έργο του έχει συγκεντώσει περισσότερες από 1.300 αναφορές και έχει h-index = 20

Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα: http://www.eie.gr/nhrf/institutes/ibrb/cvs/cv-pintzas-gr.pdf