Ανακοινώσεις & Δελτία Τύπου

Προσφορές σε επιλεγμένες εκδόσεις ΙΙΕ/ΕΙΕ [22-31.03.2024]
Από 22 έως και 31 Μαρτίου 2024, μπορείτε να προμηθευτείτε επιλεγμένες δημοσιεύσεις του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών /ΕΙΕ, που αφορούν ποικίλες εκφάνσεις της ιστορίας της Ελληνικής Επανάστασης, με έκπτωση έως και 25%. Οι εκδόσεις θα πωλούνται από το Βιβλιοπωλείο του ΕΙΕ, στο ισόγειο του κτηρίου του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, 116 35 Αθήνα, Τηλέφωνο 210.72.73.942 και από το εύχρηστο Ηλεκτρονικό Βιβλιοπωλείο του ΙΙΕ [https://history-bookstore.eie.gr/].

Επίσκεψη του πρέσβη και ακολούθων της πρεσβείας του Μεξικού και εκπροσώπων του ερευνητικού οργανισμού CINVESTAV στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) επισκέφθηκαν, την Παρασκευή 08.03.2024, διακεκριμένοι επιστήμονες ως εκπρόσωποι του Μεξικανικού Ερευνητικού Οργανισμού CINVESTAV, καθώς επίσης και ο ίδιος ο πρέσβης του Μεξικού και ακόλουθα μέλη της πρεσβείας, στο πλαίσιο σύναψης νέας επιστημονικής συνεργασίας που αφορά σε κοινά ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Στη φάση της κλινικής αξιοποίησης περνά συνθετική ουσία κατά της Διαβητικής Αμφιβληστροειδοπάθειας, με τη συμβολή των εργαστηρίων του Ινστιτούτου Χημικής Βιολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙΧΒ/ΕΙΕ) και του Πανεπιστημίου Κρήτης
Σε μια σημαντική εξέλιξη οδήγησε η συνεργασία του Ινστιτούτου Χημικής Βιολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙΧΒ/ΕΙΕ) με τη spin-off εταιρεία του Πανεπιστημίου Κρήτης, BioNature, καθώς η τελευταία υπέγραψε συνεργασία με τη διεθνή φαρμακευτική εταιρεία Novaliq προκειμένου να προχωρήσει η κλινική αξιολόγηση της συνθετικής ουσίας BNN27, σε μορφή κολλυρίου με νανοτεχνολογική σύνθεση (licensing: αδειοδότηση για ανάπτυξη νέου φαρμάκου) κατά της Διαβητικής Αμφιβληστροειδοπάθειας, μιας πάθησης που απασχολεί διεθνώς περίπου 190 εκατομμύρια ασθενείς.

Βυζαντινή και Λατινοκρατούμενη Τήνος: Παλαιά και νέα αρχαιολογικά δεδομένα (2019-2023). Προκαταρκτικά αποτελέσματα από την περίοδο 2019-2023
Δελτίο Τύπου από την παρουσίαση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων του ερευνητικού προγράμματος: «Βυζαντινή και Λατινοκρατούμενη Τήνος: Παλαιά και νέα αρχαιολογικά δεδομένα», το οποίο αποτελεί συνεργασία του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων του Υπουργείου Πολιτισμού. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαρτίου 2024 στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Ημερίδα «Ο δρόμος προς την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας: Η επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα ως ευκαιρία για την Ελλάδα»
Στόχος της ημερίδας είναι η ενημέρωση και η ανάπτυξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των μελών της Βουλής των Ελλήνων, της δημόσιας διοίκησης, της ακαδημαϊκής κοινότητας, και φορέων της κοινωνίας των πολιτών σχετικά με τη διαδικασία επικαιροποίησης του ελληνικού ΕΣΕΚ, καθώς και η παρουσίαση του εργαλείου 2050 Pathways Explorer της CLIMACT που στόχο έχει τη διευκόλυνση της σύγκρισης διαφορετικών σεναρίων επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

ICB Workshop on Chemical Biology: Drug and Biomarker Discovery, 23-25 November 2023
Ιn memory of Dr Michael Alexis
The Organising Committee welcomes you at the ICB Workshop on Chemical Biology: Drug and Biomarker Discovery on 23-25 November 2023 at the National Hellenic Research Foundation (NHRF) in Athens, Greece. The Workshop is organized by the Institute of Chemical Biology/NHRF in the context of the established series of workshops organised by ICB/NHRF as a forum for the discussion of recent advances in the field of Chemical Biology and Drug & Biomarker Discovery.
The topics of the Workshop include: Target identification and validation; Drug discovery and development; Omics-guided biomarkers in chemical biology; Therapeutic-Clinical approaches.

Agenda [pdf] | Information: chembiol2023[at]eie.gr

Περιβάλλον και Υγεία – ένας επιστημονικός γρίφος για παιδιά
Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών θα συμμετάσχει ενεργά μέσω του Προέδρου του, Καθ. Δημοσθένη Σαρηγιάννη που θα ανοίξει έναν ζωντανό διάλογο με τα παιδιά για το Περιβάλλον και την Υγεία, το Σάββατο 21/10 και ώρα 18:30-19:15, στη Σαντραπεία Σχολή (μεγάλη αίθουσα), με διαδραστικά παιχνίδια, σε μια προσπάθεια να γίνουν κατανοητές έννοιες καθοριστικές για την ποιότητα της καθημερινή μας ζωής και την επιβίωσή μας.

Φυσική Αττοδευτερολέπτων (Attosecond Physics): Πρωτοποριακή έρευνα στο Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στο πεδίο της Φυσικής που βραβεύτηκε με το Nobel Φυσικής 2023
Στο Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙΘΦΧ/ΕΙΕ), τρεις Ομότιμοι Ερευνητές έχουν συμβάλει διαχρονικά, σε θεωρητική βάση, στο πεδίο της Φυσικής Αττοδευτερολέπτων (Attosecond Physics) που φέτος βραβεύτηκε με το Νόμπελ Φυσικής 2023.

Συνεργασία του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Λατινικής Αμερικής σε θέματα Περιβαλλοντικής Υγείας
Σύναψη συμφωνιών συνεργασίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με τις τοξικολογικές επιστημονικές εταιρείες της Λατινικής Αμερικής και με 3 Πανεπιστήμια της Βραζιλίας σε θέματα περιβαλλοντικής υγείας, αλλά και αντίστοιχα προγράμματα συνεργασίας σε επιμέρους θέματα με πανεπιστήμια του Τέξας και της Ιντιάνα στις ΗΠΑ, προέκυψαν κατά τη διάρκεια συμμετοχής του Διευθυντή και Προέδρου του ΔΣ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη στο συνέδριο των τοξικολόγων της Λατινικής Αμερικής. (Challenges of Toxicology facing environmental risks and human health September 26-29).

Συμμετοχή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στην "Βραδιά του Ερευνητή" (29.09.2023)
Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, άνοιξε τις πύλες του στο εμβληματικό κτήριο Αβέρωφ του Ιστορικού Συγκροτήματος Πατησίων και φιλοξένησε τη "Βραδιά του Ερευνητή", τη μεγαλύτερη γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα (https://www.ntua.gr/ntuaren/) που δίνει τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να έρθουν σε επαφή με τον συναρπαστικό επιστημονικό κόσμο. Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών έκανε αισθητή την παρουσία του με δύο καινοτόμες δράσεις.

Συμμετοχή του ΕΙΕ στην 87η ΔΕΘ
Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (EIE), όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα δώσει δυναμικά το παρών στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) που θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2023.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Λόγω των καταστροφών που σημειώθηκαν από τη σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων σχεδόν σε όλη τη χώρα, δεν θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση που είχε προγραμματίσει το ΕΙΕ για την Κυριακή 10/09, στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ, με τίτλο "Περιβάλλον και Υγεία".

Νewsletter | Ιούνιος - Αύγουστος 2023
Διαβάστε το τελευταίο Newsletter του ΕΙΕ ή εγγραφείτε για να ενημερώνεστε για τα νέα μας.

1ο Ενημερωτικό Δελτίο της Κοινής Δράσης JANE “EU Joint Action on Networks of Expertise”
Tο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (EIE) συμμετέχει στην υλοποίηση της Κοινής Δράσης “EU Joint Action on Networks of Expertise”. Mέσα σε ένα διάστημα 2 ετών, το JANE στοχεύει στη δημιουργία επτά νέων Δικτύων Εμπειρογνωμοσύνης (Networks of Expertise: NoEs) στον τομέα του καρκίνου, ικανών να λειτουργούν αποτελεσματικά, αξιοποιώντας προηγούμενες και τρέχουσες εμπειρίες δικτύωσης της ΕΕ και βρίσκοντας λύσεις που έχουν τις ρίζες τους στην ευρωπαϊκή ογκολογική κοινότητα.
1ο Ενημερωτικό Δελτίο | Ενημερωτικό Φυλλαδιο [pdf] | Iστοσελίδα έργου: https://jane-project.eu

Νέα έκδοση Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών (ΙΙΕ/ΕΙΕ)
ΑΝΤΙΔΩΡΟΝ. La monnaie grecque entre guerre et commerce. Mélanges de numismatique, d’épigraphie et d’histoire offerts à Olivier Picard || Greek Coinage between War and Trade. Papers on Numismatics, Epigraphy and History Offered to Olivier Picard, ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 85, Εvangéline Markou, Sélénè E. Psôma (eds), Athènes 2023.

Ψήφισμα για την απώλεια του Δρ. Μιχάλη Αλέξη, ομότιμου ερευνητή του Ινστιτούτου Χημικής Βιολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Προκήρυξη 12 θέσεων για την εισαγωγή πτυχιούχων στο Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ογκολογία: Από την Ογκογένεση έως τη Θεραπεία» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών για το ακαδημαϊκό έτος 2023-24
Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, προσκαλεί υποψήφιους φοιτητές για υποβολή αιτήσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 στο Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ογκολογία: Από την Ογκογένεση έως τη Θεραπεία". Θα λειτουργήσουν 2 τμήματα, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο Κρήτης και στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στην Αθήνα.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία του ΔΠΜΣ με email:oncology@med.uoc.gr.
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών: 18.09.2023.

Η Δρ. Νίκη Χονδρογιάννη (ΙΧΒ/ΕΙΕ) έλαβε το βραβείο «The Leopold Flohé Redox Pioneer Young Investigator Award 2023»
Η Δρ. Νίκη Χονδρογιάννη (Διευθύντρια Ερευνών ΙΧΒ/ΕΙΕ) προτάθηκε και επιλέχθηκε από διεθνή επιστημονική επιτροπή κι έλαβε το βραβείο «The Leopold Flohé Redox Pioneer Young Investigator Award 2023». Το βραβείο αυτό αποτελεί τιμητική αναγνώριση νέων ερευνητών με ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα για τη συνεισφορά τους στο πεδίο των Ελευθέρων Ριζών και του Οξειδωτικού Στρες.

Ενάλια Αρχαιολογική Έρευνα Κάσου 2022-2023 | Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Τομέας Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας
Στο πλαίσιο νέου τριετούς ερευνητικού προγράμματος (2022-2024) προγραμματίζεται να συνεχιστεί για πέμπτο έτος η Ενάλια Αρχαιολογική Έρευνα στην Κάσο τον Οκτώβριο του 2023. Η έρευνα διεξάγεται με τη συνεργασία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ και του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Ε.Υ. Χαρίκλεια Παπαγεωργιάδου), υπό τη διεύθυνση των αρχαιολόγων Διονύσιου Ευαγγελιστή (ΕΕΑ) και της Ξανθής Αργύρη (ΙΙΕ/ ΕΙΕ).

Νewsletter | Φεβρουάριος - Μάιος 2023
Διαβάστε το τελευταίο Newsletter του ΕΙΕ ή εγγραφείτε για να ενημερώνεστε για τα νέα μας.

Διεθνές Συνέδριο «GIS in Crete: Archaeological Questions and Computational Answers»
Πρόσκληση συμμετοχής και υποβολής περιλήψεων (call for papers) στο Διεθνές Συνέδριο που θα διοργανώσει το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών και το Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Γάνδης με θέμα «GIS in Crete: Archaeological Questions and Computational Answers». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο Εθνικό 'Ιδρυμα Ερευνών στις 30-31 Μαΐου 2024.

Δελτίο Τύπου | «Περί τεχνητής και φυσικής νοημοσύνης»
Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και ο Σύλλογος Αποφοίτων Βαρβακείου Σχολής έχουν την τιμή και τη χαρά να υποδεχτούν τον κορυφαίο επιστήμονα Χρίστο Παπαδημητρίου, στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί προς τιμήν του, την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023 και ώρα 18.30 στο Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας».

Κοινή Δράση JANE “EU Joint Action on Networks of Expertise”
Tο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (EIE) συμμετέχει στην υλοποίηση της Κοινής Δράσης “EU Joint Action on Networks of Expertise”. Mέσα σε ένα διάστημα 2 ετών, το JANE στοχεύει στη δημιουργία επτά νέων Δικτύων Εμπειρογνωμοσύνης (Networks of Expertise: NoEs) στον τομέα του καρκίνου, ικανών να λειτουργούν αποτελεσματικά, αξιοποιώντας προηγούμενες και τρέχουσες εμπειρίες δικτύωσης της ΕΕ και βρίσκοντας λύσεις που έχουν τις ρίζες τους στην ευρωπαϊκή ογκολογική κοινότητα. Η δικτύωση για την υγειονομική περίθαλψη μπορεί να είναι προνομιακό χαρακτηριστικό της ΕΕ, εφόσον παρέχει τη δυνατότητα στόχευσης στην υγεία μισού εκατομμυρίου πολιτών με άκρως συντονισμένο τρόπο. Το έργο συντονίζεται από το Fondatione IRCCS, Istituto Nazionale dei Tumori, Italy. Συμμετέχουν 16 ευρωπαϊκές χώρες που εκπροσωπούνται από 20 εταίρους και 16 συνδεδεμένους οργανισμούς και χρηματοδοτείται από την European Health and Digital Executive Agency, EU4Health Programme (Grant agreement:101075328).
Πληροφορίες έργου [pdf] | Iστοσελίδα έργου: https://jane-project.eu

Δελτίο Τύπου | Η τοιχογραφία με το κυνήγι από τον Βασιλικό Τάφο του Φιλίππου Β’ στις Αιγές (Βεργίνα): Μελέτη του αρχαίου χρώματος με σύγχρονες τεχνολογίες αιχμής.
Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Τομέας Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας

Από τις 8 μέχρι τις 27 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών (μνημείο UNESCO) η πρώτη φάση της διεπιστημονικής, μη καταστροφικής μελέτης της τοιχογραφίας με παράσταση κυνηγιού που κοσμεί τη ζωφόρο της πρόσοψης του τάφου του Φιλίππου Β΄. Η μελέτη εντάσσεται στα πλαίσια του ερευνητικού έργου ReVis, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.).

H Βιβλιοθήκη, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Πολιτισμού «Κ.Θ. Δημαράς» επαναλειτουργεί για το κοινό
Η Βιβλιοθήκη ανοίγει ξανά τις πόρτες του εμβληματικού αναγνωστηρίου της στο κοινό.
Το ωράριο λειτουργίας του Αναγνωστηρίου και εξυπηρέτησης του κοινού θα είναι Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 15:30.
Στον ιστότοπο της βιβλιοθήκης μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συλλογή, τις προσφερόμενες υπηρεσίες, τα στοιχεία επικοινωνίας, τις νεοαποκτηθείσες συνδρομές και υλικό, καθώς και για άλλες βιβλιοθηκονομικές και πληροφοριακές δράσεις.

Πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων στο Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Βιοεπιχειρείν» (M.Sc. in Bioentrepreneurship), για το ακαδημαϊκό έτος 2023-24
Το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), προσκαλεί υποψήφιους φοιτητές για υποβολή αιτήσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 στο Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Βιοεπιχειρείν» (M.Sc. in Bioentrepreneurship). Θα λειτουργήσουν δύο (2) τμήματα, ένα στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας στη Λάρισα και ένα στις εγκαταστάσεις του ΕΙΕ, Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, στην Αθήνα.
Αιτήσεις υποψηφιοτήτων μπορούν να υποβάλλονται μέχρι πλήρωσης θέσεων ή το αργότερο μέχρι 7 Ιουλίου 2023. Ο μέγιστος αριθμός εισακτέων ανέρχεται σε τριάντα (30) άτομα. Οι συνεντεύξεις των υποψηφίων θα γίνουν ηλεκτρονικά.

Εκδήλωση "H Βιβλιοθήκη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών: η αρχική σύλληψη, η επανέναρξη λειτουργίας και η στόχευση για το μέλλον"
O Διευθυντής και Πρόεδρος του Δ.Σ., Καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών σας προσκαλούν στην εκδήλωση για την επαναλειτουργία της Βιβλιοθήκης Επιστήμης, Τεχνολογίας και Πολιτισμού «Κ.Θ. Δημαράς» την Τετάρτη 03 Μαΐου 2023 - Ώρα έναρξης: 18:00
Πρόγραμμα [pdf]

Ανάπτυξη δύο καινοτόμων χημικών ουσιών για την προστασία από τον κορονοϊό SARS-CoV-2
Η διεπιστημονική ομάδα που συγκροτήθηκε από ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους συνεργάτες τους ανέπτυξε δύο νέες χημικές ουσίες που προστατεύουν από τη μόλυνση με τον ιό SARS-CoV-2.

Ψήφισμα του Δ.Σ. Ε.Ι.Ε για την απώλεια του Ίωνα Σιώτη
Το Δ.Σ. του ΕΙΕ εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη και οδύνη του για τον θάνατο του Ίωνα Σιώτη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις αρχές Απριλίου του '23. Ο Ίων Σιώτης, διετέλεσε διευθυντής ερευνών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», και Πρόεδρος Δ.Σ.-Διευθυντής ΕΙΕ κατά την περίοδο 20.5.1998-20.5.2003, προσφέροντας τις ανεκτίμητες υπηρεσίες του στη διοικητική και οικονομική ανάπτυξη του Ιδρύματος κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Twin4Promis “Twinning for Excellence in Research, Training and Innovation in Protein Misfolding Diseases”
Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών συντονίζει το χρηματοδοτούμενο Ευρωπαϊκό Έργο “Twinning for Excellence in Research, Training and Innovation in Protein Misfolding Diseases” (Ακρωνύμιο: Twin4Promis) που στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου κόμβου αριστείας στην έρευνα, την εκπαίδευση νέων ερευνητών και την καινοτομία σε επιστημονικά πεδία που σχετίζονται με ασθένειες προβληματικής αναδίπλωσης πρωτεϊνών, όπως η Νόσος Alzheimer, η πλάγια μυοτροφική σκλήρυνση και η παχυασαρκία. Στις 23.03.2023, πραγματοποιήθηκε στο ΕΙΕ η Εναρκτήρια Συνάντηση του Twin4Promis και ένα Επιστημονικό Συμπόσιο γνωριμίας της επιστημονικής κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας με το Έργο.
Πρόγραμμα [pdf] | Ενημερωτικό υλικό [pdf]

4ο Θερινό Σχολείο «Αρχαία Ελληνική και Ρωμαϊκή Νομισματική»
Το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙΙΕ/ΕΙΕ) ανακοινώνει τη διοργάνωση και φιλοξενία του τέταρτου Θερινού Σχολείου «Αρχαία Ελληνική και Ρωμαϊκή Νομισματική», κατά το διάστημα 27 Ιουνίου έως 7 Ιουλίου 2023.

Οδηγός δομημένης μεταφοράς γνώσεων στο Δημόσιο Τομέα για υπαλλήλους που αποχωρούν

Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (2022-2024)
Με στόχο την εξάλειψη διαφοροποιήσεων/διακρίσεων έμφυλου χαρακτήρα, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, ενέκρινε και υιοθέτησε Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (2022-2024).

Κώδικας Ηθικής και Επαγγελματικής Συμπεριφοράς Υπαλλήλων του Δημοσίου Τομέα

Δημοσίευση του Διετούς Απολογισμού 2020-21 του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ)

 

 

 

 

Εκδηλώσεις - Συνέδρια - Σεμινάρια - Διαλέξεις

Μάρτιος 2024

 

Απρίλιος 2024

 

 

 

 

 

Νέα από τα Ινστιτούτα

Προσφορές σε επιλεγμένες εκδόσεις ΙΙΕ/ΕΙΕ [22-31.03.2024]
Από 22 έως και 31 Μαρτίου 2024, μπορείτε να προμηθευτείτε επιλεγμένες δημοσιεύσεις του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών /ΕΙΕ, που αφορούν ποικίλες εκφάνσεις της ιστορίας της Ελληνικής Επανάστασης, με έκπτωση έως και 25%. Οι εκδόσεις θα πωλούνται από το Βιβλιοπωλείο του ΕΙΕ, στο ισόγειο του κτηρίου του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, 116 35 Αθήνα, Τηλέφωνο 210.72.73.942 και από το εύχρηστο Ηλεκτρονικό Βιβλιοπωλείο του ΙΙΕ [https://history-bookstore.eie.gr/].

Στη φάση της κλινικής αξιοποίησης περνά συνθετική ουσία κατά της Διαβητικής Αμφιβληστροειδοπάθειας, με τη συμβολή των εργαστηρίων του Ινστιτούτου Χημικής Βιολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙΧΒ/ΕΙΕ) και του Πανεπιστημίου Κρήτης
Σε μια σημαντική εξέλιξη οδήγησε η συνεργασία του Ινστιτούτου Χημικής Βιολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙΧΒ/ΕΙΕ) με τη spin-off εταιρεία του Πανεπιστημίου Κρήτης, BioNature, καθώς η τελευταία υπέγραψε συνεργασία με τη διεθνή φαρμακευτική εταιρεία Novaliq προκειμένου να προχωρήσει η κλινική αξιολόγηση της συνθετικής ουσίας BNN27, σε μορφή κολλυρίου με νανοτεχνολογική σύνθεση (licensing: αδειοδότηση για ανάπτυξη νέου φαρμάκου) κατά της Διαβητικής Αμφιβληστροειδοπάθειας, μιας πάθησης που απασχολεί διεθνώς περίπου 190 εκατομμύρια ασθενείς.

2ο Newsletter της Κοινής Δράσης JANE “EU Joint Action on Networks of Expertise”
Tο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (EIE) συμμετέχει στην υλοποίηση της Κοινής Δράσης “EU Joint Action on Networks of Expertise”. Mέσα σε ένα διάστημα 2 ετών, το JANE στοχεύει στη δημιουργία επτά νέων Δικτύων Εμπειρογνωμοσύνης (Networks of Expertise: NoEs) στον τομέα του καρκίνου, ικανών να λειτουργούν αποτελεσματικά, αξιοποιώντας προηγούμενες και τρέχουσες εμπειρίες δικτύωσης της ΕΕ και βρίσκοντας λύσεις που έχουν τις ρίζες τους στην ευρωπαϊκή ογκολογική κοινότητα.
2ο Ενημερωτικό Δελτίο | Ενημερωτικό Φυλλαδιο [pdf]
Iστοσελίδα έργου: https://jane-project.eu

ICB Workshop on Chemical Biology: Drug and Biomarker Discovery, 23-25 November 2023
Ιn memory of Dr Michael Alexis
The Organising Committee welcomes you at the ICB Workshop on Chemical Biology: Drug and Biomarker Discovery on 23-25 November 2023 at the National Hellenic Research Foundation (NHRF) in Athens, Greece. The Workshop is organized by the Institute of Chemical Biology/NHRF in the context of the established series of workshops organised by ICB/NHRF as a forum for the discussion of recent advances in the field of Chemical Biology and Drug & Biomarker Discovery.
The topics of the Workshop include: Target identification and validation; Drug discovery and development; Omics-guided biomarkers in chemical biology; Therapeutic-Clinical approaches.

Agenda [pdf] | Information: chembiol2023[at]eie.gr

Υβριδικά υλικά βασισμένα σε διχαλκογενίδια μετάλλων μετάπτωσης για εφαρμογές μετατροπής ενέργειας
Σύγχρονες ερευνητικές επιδιώξεις αποτελούν η καθαρή ενέργεια και η μείωση των εκπομπών άνθρακα. Η ερευνητική ομάδα του Δρ. Νικόλαου Ταγματάρχη, στο Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας (ΙΘΦΧ) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, δραστηριοποιείται σε θέματα αιχμής που άπτονται συστημάτων μετατροπής ενέργειας.

Φωτοβολταϊκά τρίτης γενιάς και θερμοηλεκτρικές διατάξεις
Η ερευνητική δραστηριότητα της ομάδας του Δρ. Ανδρέα Καλτζόγλου στο Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών αφορά στη σύνθεση νέων χημικών ενώσεων για την ανάπτυξη τεχνολογικών υλικών. Εδώ, εντάσσονται υβριδικά υλικά με οργανικές και ανόργανες ομάδες που σχηματίζουν δεσμούς σε μοριακό επίπεδο ή σε νανοκλίμακα και παρουσιάζουν διαφορετικές φυσικοχημικές ιδιότητες, σε σχέση με τα πρόδρομα χημικά στοιχεία ή ενώσεις.

Φυσική Αττοδευτερολέπτων (Attosecond Physics): Πρωτοποριακή έρευνα στο Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στο πεδίο της Φυσικής που βραβεύτηκε με το Nobel Φυσικής 2023
Στο Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙΘΦΧ/ΕΙΕ), τρεις Ομότιμοι Ερευνητές έχουν συμβάλει διαχρονικά, σε θεωρητική βάση, στο πεδίο της Φυσικής Αττοδευτερολέπτων (Attosecond Physics) που φέτος βραβεύτηκε με το Νόμπελ Φυσικής 2023.

Βίντεο σχετικά με την Ενάλια Αρχαιολογική Έρευνα Κάσου
Μια παραγωγή της AORI FILMS που αναδεικνύει το έργο της Ενάλιας Αρχαιολογικής Έρευνας στην Κάσο, που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.
Δείτε το βίντεο | Δικτυακός τόπος έργου: https://kasosproject.com/

Neuron-specific proteasome activation exerts cell non-autonomous protection against amyloid-beta (Aβ) proteotoxicity in Caenorhabditis elegans
Η Δρ. Νίκη Χονδρογιάννη (Διευθύντρια Ερευνών ΙΧΒ/ΕΙΕ) και η επιστημονική της ομάδα δημοσίευσαν πρωτοποριακή εργασία στο έγκριτο διεθνές περιοδικό Redox Biology που αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι ο πρωτεολυτικός μηχανισμός του πρωτεασώματος υπόκειται σε μη αυτόνομη κυτταρική ρύθμιση (cell non-autonomous regulation).

1ο Newsletter της Κοινής Δράσης JANE “EU Joint Action on Networks of Expertise”
Tο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (EIE) συμμετέχει στην υλοποίηση της Κοινής Δράσης “EU Joint Action on Networks of Expertise”. Mέσα σε ένα διάστημα 2 ετών, το JANE στοχεύει στη δημιουργία επτά νέων Δικτύων Εμπειρογνωμοσύνης (Networks of Expertise: NoEs) στον τομέα του καρκίνου, ικανών να λειτουργούν αποτελεσματικά, αξιοποιώντας προηγούμενες και τρέχουσες εμπειρίες δικτύωσης της ΕΕ και βρίσκοντας λύσεις που έχουν τις ρίζες τους στην ευρωπαϊκή ογκολογική κοινότητα.
1ο Ενημερωτικό Δελτίο | Ενημερωτικό Φυλλαδιο [pdf]
Iστοσελίδα έργου: https://jane-project.eu

Προκήρυξη 12 θέσεων για την εισαγωγή πτυχιούχων στο Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ογκολογία: Από την Ογκογένεση έως τη Θεραπεία» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών για το ακαδημαϊκό έτος 2023-24
Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, προσκαλεί υποψήφιους φοιτητές για υποβολή αιτήσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 στο Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ογκολογία: Από την Ογκογένεση έως τη Θεραπεία". Θα λειτουργήσουν 2 τμήματα, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο Κρήτης και στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στην Αθήνα.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία του ΔΠΜΣ με email:oncology@med.uoc.gr.
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών: 18.09.2023.

Η Δρ. Νίκη Χονδρογιάννη (ΙΧΒ/ΕΙΕ) έλαβε το βραβείο «The Leopold Flohé Redox Pioneer Young Investigator Award 2023»
Η Δρ. Νίκη Χονδρογιάννη (Διευθύντρια Ερευνών ΙΧΒ/ΕΙΕ) προτάθηκε και επιλέχθηκε από διεθνή επιστημονική επιτροπή κι έλαβε το βραβείο «The Leopold Flohé Redox Pioneer Young Investigator Award 2023». Το βραβείο αυτό αποτελεί τιμητική αναγνώριση νέων ερευνητών με ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα για τη συνεισφορά τους στο πεδίο των Ελευθέρων Ριζών και του Οξειδωτικού Στρες.

Ενάλια Αρχαιολογική Έρευνα Κάσου 2022-2023 | Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Τομέας Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας
Στο πλαίσιο νέου τριετούς ερευνητικού προγράμματος (2022-2024) προγραμματίζεται να συνεχιστεί για πέμπτο έτος η Ενάλια Αρχαιολογική Έρευνα στην Κάσο τον Οκτώβριο του 2023. Η έρευνα διεξάγεται με τη συνεργασία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ και του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Ε.Υ. Χαρίκλεια Παπαγεωργιάδου), υπό τη διεύθυνση των αρχαιολόγων Διονύσιου Ευαγγελιστή (ΕΕΑ) και της Ξανθής Αργύρη (ΙΙΕ/ ΕΙΕ).

Διεθνές Συνέδριο «GIS in Crete: Archaeological Questions and Computational Answers»
Πρόσκληση συμμετοχής και υποβολής περιλήψεων (call for papers) στο Διεθνές Συνέδριο που θα διοργανώσει το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών και το Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Γάνδης με θέμα «GIS in Crete: Archaeological Questions and Computational Answers». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο Εθνικό 'Ιδρυμα Ερευνών στις 30-31 Μαΐου 2024.

Κοινή Δράση JANE “EU Joint Action on Networks of Expertise”
Tο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (EIE) συμμετέχει στην υλοποίηση της Κοινής Δράσης “EU Joint Action on Networks of Expertise”. Mέσα σε ένα διάστημα 2 ετών, το JANE στοχεύει στη δημιουργία επτά νέων Δικτύων Εμπειρογνωμοσύνης (Networks of Expertise: NoEs) στον τομέα του καρκίνου, ικανών να λειτουργούν αποτελεσματικά, αξιοποιώντας προηγούμενες και τρέχουσες εμπειρίες δικτύωσης της ΕΕ και βρίσκοντας λύσεις που έχουν τις ρίζες τους στην ευρωπαϊκή ογκολογική κοινότητα. Η δικτύωση για την υγειονομική περίθαλψη μπορεί να είναι προνομιακό χαρακτηριστικό της ΕΕ, εφόσον παρέχει τη δυνατότητα στόχευσης στην υγεία μισού εκατομμυρίου πολιτών με άκρως συντονισμένο τρόπο. Το έργο συντονίζεται από το Fondatione IRCCS, Istituto Nazionale dei Tumori, Italy. Συμμετέχουν 16 ευρωπαϊκές χώρες που εκπροσωπούνται από 20 εταίρους και 16 συνδεδεμένους οργανισμούς και χρηματοδοτείται από την European Health and Digital Executive Agency, EU4Health Programme (Grant agreement:101075328).
Πληροφορίες έργου [pdf] | Iστοσελίδα έργου: https://jane-project.eu

Δελτίο Τύπου | Η τοιχογραφία με το κυνήγι από τον Βασιλικό Τάφο του Φιλίππου Β’ στις Αιγές (Βεργίνα): Μελέτη του αρχαίου χρώματος με σύγχρονες τεχνολογίες αιχμής.
Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Τομέας Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας

Από τις 8 μέχρι τις 27 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών (μνημείο UNESCO) η πρώτη φάση της διεπιστημονικής, μη καταστροφικής μελέτης της τοιχογραφίας με παράσταση κυνηγιού που κοσμεί τη ζωφόρο της πρόσοψης του τάφου του Φιλίππου Β΄. Η μελέτη εντάσσεται στα πλαίσια του ερευνητικού έργου ReVis, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.).

Πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων στο Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Βιοεπιχειρείν» (M.Sc. in Bioentrepreneurship), για το ακαδημαϊκό έτος 2023-24
Το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), προσκαλεί υποψήφιους φοιτητές για υποβολή αιτήσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 στο Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Βιοεπιχειρείν» (M.Sc. in Bioentrepreneurship). Θα λειτουργήσουν δύο (2) τμήματα, ένα στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας στη Λάρισα και ένα στις εγκαταστάσεις του ΕΙΕ, Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, στην Αθήνα.
Αιτήσεις υποψηφιοτήτων μπορούν να υποβάλλονται μέχρι πλήρωσης θέσεων ή το αργότερο μέχρι 7 Ιουλίου 2023. Ο μέγιστος αριθμός εισακτέων ανέρχεται σε τριάντα (30) άτομα. Οι συνεντεύξεις των υποψηφίων θα γίνουν ηλεκτρονικά.

Ανάπτυξη δύο καινοτόμων χημικών ουσιών για την προστασία από τον κορονοϊό SARS-CoV-2
Η διεπιστημονική ομάδα που συγκροτήθηκε από ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους συνεργάτες τους ανέπτυξε δύο νέες χημικές ουσίες που προστατεύουν από τη μόλυνση με τον ιό SARS-CoV-2.

UPCAST “Universal Platform Components for Safe Fair Interoperable Data Exchange, Monetisation and Trading”
Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών συμμετέχει στο χρηματοδοτούμενο Ευρωπαϊκό Έργο «Universal Platform Components for Safe Fair Interoperable Data Exchange, Monetization and Trading» (Ακρωνύμιο: UPCAST), το οποίο παρέχει ένα σύνολο αξιόπιστων, διαφανών, ευρείας χρήσης και φιλικών προς τον χρήστη προσθέτων/εφαρμογών (plugins) για την αυτοματοποίηση συμφωνιών διαμοιρασμού και επεξεργασίας δεδομένων μεταξύ επιχειρήσεων, δημόσιων φορέων και πολιτών. Τα πρόσθετα αυτά θα επιτρέψουν στους φορείς που δραστηριοποιούνται στους κοινούς ευρωπαϊκούς χώρους δεδομένων, να σχεδιάζουν και να αναπτύσσουν λειτουργίες ανταλλαγής και αξιοποίησης δεδομένων. Το EIE πρόκειται να εφαρμόσει πιλοτικά τον διαμοιρασμό βιοïατρικών και γονιδιωματικών δεδομένων, διαφυλάσσοντας την ιδιωτικότητα και προστασία τους, καθώς και την ενσωμάτωση ετερογενών γονιδιωματικών δεδομένων από διαφορετικές πηγές. Το έργο UPCAST χρηματοδοτείται στο πλαίσιο των δράσεων Horizon Research and Innovation (Grant Agreement nº 101093216).
DOI: 10.3030/101093216 | Iστοσελίδα έργου: https://www.upcast-project.eu

Το βραβείο "Αυρηλία Κομνηνού" της Ακαδημίας Αθηνών για το 2022 απονεμήθηκε στην Αναστασία Γιαγκάκη, Διευθύντρια Ερευνών ΙΙΕ/ΕΙΕ
Το Βραβείο «Αυρηλία Κομνηνού» της Τάξεως Γραμμάτων και Καλών Τεχνών, απονεμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών στην Αναστασία Γιαγκάκη, Διευθύντρια Ερευνών του Τομέα Βυζαντινών Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών, για τη μελέτη της με τίτλο: «‘Speaking Ceramics’: The Bacini as Containers of Hidden Messages and Expressions of Memory».

Ερευνητικό έργο PhoRTnano (ΑΤΤΡ4-0321281) "Φωτοκαταλυτικοί αντιδραστήρες καθαρισμού υδάτων και υγρών αποβλήτων με ακινητοποιημένους φωτοκαταλύτες σε μικρο/νανομορφοποιημένες επιφάνειες"
Το αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη αντιδραστήρων χαμηλού κόστους και υψηλής απόδοσης για τον καθαρισμό υγρών αποβλήτων και υδάτων μέσω της αποδόμησης οργανικών ρύπων, βασισμένων σε καινοτόμα, ακινητοποιημένα φωτοκαταλυτικά υλικά και επιστρώσεις που θα αναπτυχθούν και θα αξιολογηθούν ως προς τη φωτοκαταλυτική τους δραστικότητα.

Τα μικρά πολυδύναμα μόρια που υψώνουν τείχος στην Alzheimer
Η ομάδα Φαρμακευτικής Χημείας του Ινστιτούτου Χημικής Βιολογίας του ΕΙΕ, συμμετέχει στο πρωτοπόρο χρηματοδοτούμενο έργο "DINNESMIN" για την ανάπτυξη συνθετικών μορίων που μιμούνται τις ενδογενείς νευροτροφίνες και αποτελούν ανάσα ζωής για τη νόσο του ALZHEIMER. Διαβάστε το σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Το Βήμα".

«ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» Β' ΚΥΚΛΟΣ | ΒΙΟΚΑΡΕΤΡΑ
Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών συμμετέχει στο ερευνητικό έργο ΒΙΟΚΑΡΕΤΡΑ "Προσδιορισμός γονιδιωματικών και μεταγραφωματικών προγνωστικών βιο-υπογραφών στον καρκίνο κεφαλής τραχήλου". Το έργο ΒΙΟΚΑΡΕΤΡΑ εμπίπτει στο πλαίσιο της μεταφραστικής έρευνας που στόχο έχει την ανεύρεση και επικύρωση προγνωστικών και προβλεπτικών βιοδεικτών στον καρκίνο κεφαλής τραχήλου.

Ολοκλήρωση του πρώτου ψηφιακού χάρτη της Ελλάδας εντός των διοικητικών ορίων του 1940
Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «Βάση δεδομένων γερμανικών στρατιωτικών και παραστρατιωτικών μονάδων στην Ελλάδα 1941-1944/45» και στο πλαίσιο μιας διεθνούς συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), του Πανεπιστημίου του Osnabrück και του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), δημιουργείται ο πρώτος ψηφιακός χάρτης της Ελλάδας εντός των διοικητικών ορίων του 1940.

Δελτίο τύπου | Press Release | Pressemitteilung

The DNA damage response network in the treatment of head and neck squamous cell carcinoma
O Δρ. Βασίλης Σουλιώτης από το ΙΧΒ/ΕΙΕ, σε συνεργασία με την Καθηγήτρια Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αμάντα Ψυρρή (Ογκολογική Μονάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου "Αττικόν"), δημοσίευσαν πρόσφατα την παραπάνω εργασία στο επιστημονικό περιοδικό ESMO Open.

Senolytics and senomorphics: Natural and synthetic therapeutics in the treatment of aging and chronic diseases
Η Δρ. Νίκη Χονδρογιάννη από το ΙΧΒ/ΕΙΕ, με την υποψήφια διδάκτορα Σοφία Λαγουμτζή, δημοσίευσε την παραπάνω ανασκόπηση στο έγκριτο περιοδικό Free Radical Biology and Medicine.

One-step separation system of bio-functional lipid compounds from natural sources
Ο Ομότιμος Ερευνητής Δρ. Θεόδωρος Σωτηρούδης από το ΙΧΒ/ΕΙΕ συμμετείχε σε δημοσίευση στο περιοδικό MethodsX, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Limerick, Ιρλανδία (Δρ. Αλέξανδρος Τσούπρας) και τα τμήματα Βιολογίας (Αν. Καθ. Αικατερίνη Μ.Παππά) και Χημείας (Ομοτ. Καθ. Κωνσταντίνος Α. Δημόπουλος) του ΕΚΠΑ.

Temperature effects on the vibrational properties of the Cs2SnX6 ‘defect’ perovskites (X = I, Br, Cl)
Ο Εντεταλμένος Ερευνητής του ΙΘΦΧ/ΕΙΕ Δρ. Ανδρέας Καλτζόγλου είναι συν-συγγραφέας της παραπάνω δημοσίευσης στο διεθνές περιοδικό του τομέα της σύνθεσης και φυσικοχημείας των υλικών, Materials Chemistry and Physics. Η δημοσίευση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", το Τμήμα Φυσικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).

Reversible multilayered vesicle-like structures with fluid hydrophobic and interpolyelectrolyte layers
Ο Δρ. Αθανάσιος Σκανδάλης (πρώην υποψήφιος διδάκτορας στο ΙΘΦΧ/ΕΙΕ και νυν Μεταδιδακτορικός Συνεργάτης στο Imperial College London) και ο Διευθυντής Ερευνών του ΙΘΦΧ/ΕΙΕ Δρ. Αστέριος (Στέργιος) Πίσπας είναι συν-συγγραφείς της παραπάνω δημοσίευσης, στο έγκριτο διεθνές περιοδικό Journal of Colloid and Interface Science. Η δημοσίευση αποτελεί διεθνή συνεργασία του ΙΘΦΧ/ΕΙΕ με το Charles University και το Institute of Macromolecular Chemistry της Πράγας (Τσεχία), το Julich Centre for Neutron Scattering@MLZ (Γερμανία) και το Abo Academi University (Φινλανδία).

Ερευνητικό Πρόγραμμα «Ψηφιακές Διαδρομές στα μονοπάτια της Ελληνικής Ιστορίας» (RoGH)
Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ψηφιακές Διαδρομές στα μονοπάτια της Ελληνικής Ιστορίας» (RoGH), στο οποίο συμμετέχει το ΙΙΕ/ΕΙΕ (Γ. Μέριανος [Ε.Υ.], Τ. Κόλιας [Επ. Επόπτης], Γ. Κουτζακιώτης, Β. Αντωνιάδης, Ν. Λιβανός, Δ. Λούπης, Π. Σκαφιδάς), σε συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και την εταιρεία Content Management In Culture (COMIC), πραγματοποιήθηκε αποστολή στη Δήλο με στόχο τη φωτογράφιση και σάρωση της Οικίας με την Τρίαινα.

Colloidal nanodispersions for the topical delivery of Ibuprofen: Structure, dynamics and bioperformances
Οι Δρ. Ι. Θεοχάρη, Δρ. Ε. Μήτσου, Δρ. Β. Πλέτσα, Δρ. Α. Ξενάκης και Δρ. Β. Παπαδημητρίου από το ΙΧΒ/ΕΙΕ, σε συνεργασία με τα: Department of Pharmaceutical Technology and Cosmetology και Department of Pharmaceutical Chemistry, Faculty of Pharmacy, University of Belgrade, δημοσίευσαν το παραπάνω άρθρο στο διεθνές περιοδικό Journal of Molecular Liquids, 334, 2021, 116021.

The brominated flame retardants TBECH and DPTE alter prostate growth, histology and gene expression patterns in the mouse
Οι Μ. Ν. Αλέξης, Δ. Ι. Μήτσιου και η συνεργάτις τους Σ. Στασινοπούλου (ΙΧΒ/ΕΙΕ), σε συνεργασία με την ομάδα του Καθ. Per-Erik Olsson, συμμετέχουν στην παραπάνω εργασία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Reproductive Toxicology.

Modulation of the ubiquitin-proteasome system by marine natural products
Δημοσίευση με συμμετοχή των Δρ. Χονδρογιάννη, της υποψήφιας διδάκτορος Μ. Βασιλοπούλου και σε συνεργασία με την Επίκουρη καθηγήτρια Ε. Ιωάννου και τον καθηγητή Β. Ρούσση του τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, στο περιοδικό Redox Biology.

Network analysis in aged C. elegans reveals candidate regulatory genes of ageing
Η Δρ. Ν. Χονδρογιάννη από το ΙΧΒ/ΕΙΕ, μαζί με την επιστημονική συνεργάτιδα, Φ. Ακτύπη, και τη Δρ. Ν. Παπαευγενίου, συμμετείχε στη δημοσίευση που πραγματοποιήθηκε στο έγκριτο περιοδικό Biogerontology, σε συνεργασία με τον κ. Κ. Βουτετάκη και τους Δρ. Α. Χατζηιωάννου και Δρ. T. Grune.

Unveiling the Photoinduced Electron-Donating Character of MoS2 in Covalently Linked Hybrids Featuring Perylenediimide
Η υποψήφια διδάκτωρ Ι. Σιδέρη και ο Διευθυντής Ερευνών του ΙΘΦΧ/ΕΙΕ, Δρ. Ν. Ταγματάρχης, είναι συν-συγγραφείς της παραπάνω δημοσίευσης που πραγματοποιήθηκε στο κορυφαίο περιοδικό, με ηγετικό ρόλο στον τομέα της Χημείας διεθνώς, Angewandte Chemie International Edition 2021, vol. 60, pp. 9120–9126.

Ectopic expression of KLK6 in MDA-MB-435 melanoma cells reduces tumorigenicity in vivo
Ερευνητικό άρθρο (Research article) του B. Ζουμπουρλή (ΙΧΒ/ΕΙΕ) σε συνεργασία με την επιστημονική υπεύθυνη της σχετικής μελέτης, καθ. Γ. Σωτηροπούλου, και τον επικ. καθ. Γιώργο Παμπαλάκη, στο Path. Res. Pract.

Bromamine T (BAT), a stable active bromine compound, prevents the LPS-induced inflammatory response
Ερευνητικό άρθρο (Research article) του B. Ζουμπουρλή (ΙΧΒ/ΕΙΕ) και της συνεργάτιδάς του Σ. Μπάλιου (Υποψήφια Διδάκτωρ) στο περιοδικό Int. J. Mol. Med.

Effects of Fungal Beta-Glucan on Health - A Systematic Review of Randomized Controlled Trials
H υποψήφια διδάκτωρ Μ. Βλασσοπούλου και η Δρ. Β. Πλέτσα από το ΙΧΒ/ΕΙΕ σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο (Καθ. Γ. Ζερβάκης) και το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου (Αν. Καθ. Α. Κυριακού και Μ. Γιαννακούλια), στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου ΕΡΕΥΝΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ FUNglucan, δημοσίευσαν το παραπάνω άρθρο ανασκόπησης στο περιοδικό Food & Function.

Adjusting the energy of interfacial states in organic photovoltaics for maximum efficiency
Ο Δρ. Χ. Χώχος (ΙΧΒ/ΕΙΕ) συμμετέχει στην παραπάνω εργασία που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications με τη συνεργασία Πανεπιστημίων διεθνούς κύρους. Συζυγιακό πολυμερές που αναπτύχθηκε από την ερευνητική ομάδα του Δρ. Χ. Χώχου και Δρ. Β. Γρηγορίου, σε συνδυασμό με μικρά οργανικά μόρια, οδήγησαν στη φωτοφυσική μελέτη της διάσπασης των εξιτονίων στη διεπιφάνειά τους σε διατάξεις οργανικών φωτοβολταϊκών.

Αφιέρωμα 1821 με παρουσίαση ερευνητικών πορισμάτων έργων του ΙΙΕ/ΕΙΕ
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Η εποχή" από τους: Δ. Δημητρόπουλο, Μ. Φέστα, Β. Σαράφη.

«Ο Λαμπεντούζα για τον Μπάιρον» της Αλεξάνδρας Σφοίνη (ΙΙΕ/ΕΙΕ)
Δημοσίευση στη στήλη «Κριτική βιβλίου» του «Αναγνώστη», 14 Μαρτίου 2021.

"Following the Traces of Turkish-speaking Christians of Anatolia"
Guest Editor: Evangelia Balta, THE SOURCES OF ORIENTAL LANGUAGES AND LITERATURES, no 150, t. I-II, Department of Near Eastern Languages and Civilizations Harvard University, 2021, 568 pages. Οι 2 τόμοι του έργου περιλαμβάνουν 19 πρωτότυπες μελέτες που παρουσιάζουν ποικίλες προσεγγίσεις στο θέμα των τουρκόφωνων μη μουσουλμανικών πληθυσμών της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Ερευνητικό πρόγραμμα "Eντοιχισμένα αγγεία σε βυζαντινά και μεταβυζαντινά εκκλησιαστικά μνημεία της Ελλάδας: ένα ηλεκτρονικό corpus"
Το παραπάνω ερευνητικό πρόγραμμα, με επιστημονική υπεύθυνη την Αναστασία Γιαγκάκη (ΙΙΕ/ΕΙΕ), αποσκοπεί στον εντοπισμό των εκκλησιών περιοχών της Ελλάδας που κοσμούνται με πήλινα αγγεία στις εξωτερικές τους πλευρές, στην καταγραφή των αντικειμένων και στην αναλυτική τους τεκμηρίωση, ώστε το σχετικό υλικό να συγκεντρωθεί σε μία κοινή βάση δεδομένων και να αποτελέσει αφορμή για συνθετικές προσεγγίσεις. Μέσω της δυνατότητας αναζήτησης στη βάση δεδομένων και με χρήση χάρτη, ο εγγεγραμμένος χρήστης μπορεί να εντοπίσει πληροφορίες τόσο για επιλεγμένα μνημεία ή περιοχές, όσο και για συγκεκριμένα πήλινα αντικείμενα και για κατηγορίες εφυαλωμένης κεραμικής.

Ψηφιακή βάση δεδομένων ανοικτής πρόσβασης «Το οικιστικό πλέγμα της Πελοποννήσου στα χρόνια της Επανάστασης»
Το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών (ΙΙΕ/ΕΙΕ) δημοσιεύει έναν ακόμη ψηφιακό κόμβο μετά την ολοκλήρωση του ερευνητικού προγράμματος «Το οικιστικό πλέγμα της Πελοποννήσου στα χρόνια της Επανάστασης», που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Κέντρου Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕΑΕ).
Δημιουργοί: Μιχάλης Φέστας, Άννα Αθανασούλη, Γιώργος Χιώτης, Δημήτρης Δημητρόπουλος - Επιστημονικός Υπεύθυνος.

Ψηφιακή βάση δεδομένων ανοικτής πρόσβασης «Τα οικονομικά του Αγώνα: Φορολογία και Κράτος»
Το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών (ΙΙΕ/ΕΙΕ) ολοκλήρωσε και δημοσιεύει σε ένα νέο ψηφιακό κόμβο το ερευνητικό πρόγραμμα «Τα οικονομικά του Αγώνα: Φορολογία και Κράτος», το οποίο υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας 1821-2021». Δημιουργοί: Βαγγέλης Σαράφης, Γιώργος Χιώτης, Δημήτρης Δημητρόπουλος - Επιστημονικός Υπεύθυνος

Immunotherapy as a precision medicine tool for the treatment of prostate cancer
'Αρθρο ανασκόπησης (Review), του ερευνητή B. Ζουμπουρλή (ΙΧΒ/ΕΙΕ) σε συνεργασία με τη Μεταδιδάκτορα Μ. Αδαμάκη, στο περιοδικό "Cancers".

Bromamine T (BAT) Exerts Stronger Anti-Cancer Properties than Taurine (Tau)
Ερευνητικό άρθρο (Research article), του ερευνητή B. Ζουμπουρλή (ΙΧΒ/ΕΙΕ) σε συνεργασία με τη Σ. Μπάλιου, Υποψήφια Διδάκτορα, στο περιοδικό "Cancers".

Biological Evaluation of Oil-in-Water Microemulsions as Carriers of Benzothiophene Analogues for Dermal Applications
Οι Δρ. Ι. Θεοχάρη, Δρ. Δ. Παπαχατζής, Δρ. A. Tenchiou, Δρ. Α. Ξενάκης, Δρ. Β. Παπαδημητρίου και Δρ. Β. Πλέτσα από το ΙΧΒ/ΕΙΕ, σε συνεργασία με τα Department of Pharmaceutical Technology and Cosmetology και Department of Pharmaceutical Chemistry, Faculty of Pharmacy, University of Belgrade, δημοσίευσαν την παραπάνω εργασία στο περιοδικό Biomimetics.

Enhancing efficiency and decreasing photocatalytic degradation of perovskite solar cells using a hydrophobic copper-modified titania electron transport layer
Οι ερευνητές του ΙΘΦΧ/EIE: Α. Καλτζόγλου, Ν. Ταγματάρχης και Α. Στεργίου είναι συν-συγγραφείς της παραπάνω δημοσίευσης στο έγκριτο διεθνές περιοδικό του τομέα της κατάλυσης και των φυσικοχημικών διεργασιών Applied Catalysis B: Environmental 284, 2021, 119714.

"Αλλάζοντας τον χάρτη. Ζητήματα μετονομασιών στη Μεσόγειο, 19ος - 20ός αιώνας"
'Εκδοση του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών (IIE/EIE), Αθήνα 2020, 357 σσ., σε επιμέλεια Δημήτρη Δημητρόπουλου και Ελένης Κυραμαργιού, ΙΙΕ/ΕΙΕ.

Συλλογικός τόμος ‘‘Το Βυζάντιο και η Ρωσία του Κιέβου (882–1240)’’
Ο συλλογικός τόμος με τίτλο ‘‘Το Βυζάντιο και η Ρωσία του Κιέβου (882–1240)’’, σε επιμέλεια του Γεώργιου Θ. Καρδαρά (ΤΒΕ/ΙΙΕ/ΕΙΕ), προσεγγίζει σε διεπιστημονική βάση τις σχέσεις των δύο πλευρών, κατά τη διάρκεια της ιστορικής εξέλιξης της δεύτερης, την οποία σηματοδοτεί αφενός η κατάληψη του Κιέβου από τον πρίγκιπα Όλεγκ και αφετέρου η πτώση του Κιέβου στους Μογγόλους.

"Sens et portée du philhellénisme" σε επιμέλεια της Αλεξάνδρας Σφοίνη Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών (ΤΝΕ/ΙΙΕ/ΕΙΕ)
Η μελέτη του φιλελληνικού φαινομένου στάθηκε μία από τις κύριες, αν όχι η κυριότερη και πλέον συστηματική, επιστημονική ενασχόληση της Λουκίας Δρούλια, η οποία απέδωσε πλούσιους ερευνητικούς καρπούς, βιβλία, άρθρα και δημοσιεύματα στον τύπο.

FoxO1 is a novel regulator of 20S proteasome subunits expression and activity
H Δρ. Μαριάννα Καπετάνου και ο Δρ. Στάθης Γκόνος (Εργαστήριο Μοριακής και Κυτταρικής Γήρανσης, ΙΧΒ/EIE), σε συνεργασία με το τμήμα της Διευθύντριας του Ινστιτούτου Max Planck για τη Βιολογία της Γήρανσης (Κολωνία, Γερμανία), Καθηγήτρια Linda Partridge, δημοσίευσαν πρόσφατα την παραπάνω εργασία στην επιθεώρηση Frontiers in Cell and Developmental Biology.

Synthesis, biological evaluation and QSAR studies of new thieno[2,3-d]pyrimidin-4(3H)-one derivatives as antimicrobial and antifungal agents
Οι ερευνητές του ΙΧΒ/ΕΙΕ: Θεοδώρα Καλογεροπούλου, Κυριάκος Προυσής, Παναγιώτης Ζουμπουλάκης και Νίκη Χονδρογιάννη και οι συνεργάτες τους: Γεώργιος Μαγουλάς, Λευκοθέα Καλοπετρίδου, Ευτυχία Κρίτση και Παρασκευή Κούκα, στο πλαίσιο συνεργασίας με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου, Ινστιτούτο Βιολογικής Έρευνας “Siniša Stanković”, δημοσίευσαν, τον Ιανουάριο, την παραπάνω εργασία στο περιοδικό Bioorganic Chemistry.

Combined transcriptomic and phosphoproteomic analysis of BMP4 signaling in human embryonic stem cells
O ερευνητής Δρ. Δ. Στέλλας (ΙΧΒ/ΕΙΕ) είναι συν-συγγραφέας στην παραπάνω δημοσίευση του περιοδικού Stem Cell Research.

Development and Study of Nanoemulsions and Nanoemulsion-Based Hydrogels for the Encapsulation of Lipophilic Compounds
Η υποψήφια διδάκτωρ Σ. Δεμισλή, η Δρ. Ε. Μήτσου, o Δρ. Α. Ξενάκης, η Δρ. Β. Πλέτσα, και η Δρ. Β. Παπαδημητρίου από το ΙΧΒ/ΕΙΕ δημοσίευσαν την παραπάνω εργασία στο Nanomaterials, αφού συνεργάστηκαν στην ανάπτυξη και μελέτη βιοσυμβατών νανογαλακτωμάτων και υβριδικών υδρογελών ως μέσα ενθυλάκωσης βιταμίνης D3 και κουρκουμίνης. Τα συστήματα χαρακτηρίστηκαν δομικά, ενώ έγινε και αποτίμηση της βιολογικής τους δράσης in vitro.

BRAF paradox breakers PLX8394, PLX7904 are more effective against BRAFV600Ε CRC cells compared with the BRAF inhibitor PLX4720 and shown by detailed pathway analysis
Οι Ερευνητές του ΙΧΒ/ΕΙΕ: Όλγα Παπαδόδημα, Βασίλης Σουλιώτης, Αριστοτέλης Χατζηιωάννου, Μαρία Ζερβού, Αλέξανδρος Πίντζας και οι συνεργάτες τους: Κασσάνδρα Κουμάκη, Γεωργία Κοντογιάννη, Βιβή Κοσμίδου, Ευτυχία Κρίτση, Φανή Παχίτσα, μέσα από τη διεπιστημονική συνεργασία τους, πρόσφατα δημοσίευσαν την παραπάνω εργασία στο Biochimica et Biophysica Acta (BBA) - Molecular Basis of Disease.

"ΕΡΕΥΝΩ–ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ–ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ" | OSTEOME
Στις 19 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση του έργου OSTEOME (συντονισμός: Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας, ΙΧΒ/ΕΙΕ) με τίτλο «Σχεδιασμός και ανάπτυξη συμπληρώματος διατροφής για την οστεοπόρωση μέσω μηχανισμών του εντερικού μικροβιώματος. Μελέτη της αποτελεσματικότητας και ανεκτικότητας στο καινοτόμο συμπλήρωμα διατροφής» που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Β' κύκλου της δράσης ΕΡΕΥΝΩ–ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ–ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ.

"Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ" στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών : CLOUDSCREEN
Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών συμμετέχει στο ερευνητικό έργο CLOUDSCREEN με αντικείμενο την ανάπτυξη μιας «onestopshop» υπολογιστικής πλατφόρμας νέας γενιάς (CloudScreen) για την επανατοποθέτηση και επαναστόχευση φαρμάκων στην ιατρική ακριβείας. Συγκεράζοντας τις ικανότητες συλλογισμού τεχνητής και ανθρώπινης νοημοσύνης, η πλατφόρμα εξυπηρετεί την πρόβλεψη και αποτίμηση της αποτελεσματικότητας και τοξικότητας των επαναστοχευμένων μορίων σε νέες ενδείξεις.