Αρχείο Νέων 2021

Ανακοινώσεις & Δελτία Τύπου

Νewsletter | Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2021
Διαβάστε το τελευταίο Newsletter του ΕΙΕ ή εγγραφείτε για να ενημερώνεστε για τα νέα μας.

Παρουσίαση του MITEF Greece Startup Competition 2022 στο ΕΙΕ
Το MIT Enterprise Forum Greece και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών σας προσκαλούν στη διαδικτυακή παρουσίαση του MITEF Greece Startup Competition 2022 που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021, στις 12:00.

Νewsletter - Οκτώβριος 2021
Διαβάστε το τελευταίο Newsletter του ΕΙΕ ή εγγραφείτε για να ενημερώνεστε για τα νέα μας.

Νewsletter - Σεπτέμβριος 2021
Διαβάστε το τελευταίο Newsletter του ΕΙΕ ή εγγραφείτε για να ενημερώνεστε για τα νέα μας.

Συμμετοχή του ΕΙΕ στην 85η ΔΕΘ
Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (EIE) συμμετέχει και φέτος στην 85η ΔΕΘ (11-19 Σεπτεμβρίου 2021), η οποία έχει ως τιμώμενη χώρα την Ελλάδα με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Ψήφισμα ΔΣ ΕΙΕ για την απώλεια του Κυριάκου Παπαηλιού
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του Κυριάκου Παπαηλιού, Ομότιμου Καθηγητή της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π και τέως Διευθύνοντος Συμβούλου του ΕΙΕ.

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Επίτιμος Χορηγός του Hellenic Innovation Forum & Awards 2021
Το Hellenic Innovation Forum & Awards 2021 (#hifa21) διοργανώνεται από την ethosEVENTS και θα διεξαχθεί στις 19.11.2021, διαδικτυακά, με κεντρικό θέμα συζήτησης: "ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ".


hifa2021
Δείτε περισσότερα >

Νewsletter - Ιούλιος 2021
Διαβάστε το τελευταίο Newsletter του ΕΙΕ ή εγγραφείτε για να ενημερώνεστε για τα νέα μας.

Χρηματοδότηση ύψους € 30,7 εκ. στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών από το Ταμείο Ανάκαμψης
Χρηματοδότηση ύψους 30.724.708 € θα λάβει το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο του Πυλώνα «Ιδιωτικές Επενδύσεις και Μετασχηματισμός της Οικονομίας», μέσω του οποίου θα ενισχυθούν τα ερευνητικά κέντρα της χώρας που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Επέκταση της συνεργασίας του Ολοκληρωμένου Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο στην Αθήνα (ACCC) και του Γερμανικού Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο (DKFZ)
Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) ανακοινώνει την επέκταση της συνεργασίας του, για άλλα δύο χρόνια, με το κορυφαίο Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (DKFZ) μέσω του Ολοκληρωμένου Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο στην Αθήνα (ACCC), το οποίο αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία του ΕΙΕ με επίκεντρο τη διεπιστημονική και ολιστική προσέγγιση και αντιμετώπιση της νόσου.

Νewsletter - Ιούνιος 2021
Διαβάστε το τελευταίο Newsletter του ΕΙΕ ή εγγραφείτε για να ενημερώνεστε για τα νέα μας.

Βράβευση Εφευρετών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας στην 4η Βράβευση Ελλήνων Εφευρετών
Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) ανακοίνωσε τους εφευρέτες που επιλέχθηκαν μετά από αξιολόγηση 200 περίπου αιτήσεων και εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης Εφευρέσεων.
Η ερευνητική ομάδα του ΕΙΕ με τους: Δρ. Βασίλειο Γρηγορίου, Δρ. Χρήστο Χώχο και Μιχαήλ Σπανό βραβεύθηκε, την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021, από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), στο πλαίσιο της 4ης Βράβευσης Ελλήνων Εφευρετών, για ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που έρχεται να αλλάξει το μέλλον των βιοηλεκτρονικών συσκευών. [Δελτίο Τύπου]

Ηλεκτροαγώγιμες Υδρογέλες Βασιζόμενες σε Συμπολυμερή Πολύ (Θειοφαινίου) – Πολύ (Ακρυλικού Νατρίου) για Βιοηλεκτρονικές Εφαρμογές
Ο Δρ. Βασίλειος Γρηγορίου, Διευθυντής & Πρόεδρος του ΕΙΕ, αφηγείται τη διαδρομή από το ξεκίνημά του μέχρι τη βράβευση της ομάδας του από τον ΟΒΙ, στο πλαίσιο της 4ης Βράβευσης Ελλήνων Εφευρετών. [Bίντεο]

Διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Διατροφή & Υγεία: Σύγχρονες Προσεγγίσεις»
Το ΕΙΕ πραγματοποίησε, στις 22 Απριλίου, διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Διατροφή & Υγεία: Σύγχρονες Προσεγγίσεις», στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΙΧΒ/ΕΙΕ με το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, μέσω της υλοποίησης του έργου FUNglucan (ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ).

Διαδικτυακά σεμινάρια ΕΙΕ | Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας (ΙΧΒ/ΕΙΕ)
Το Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας (ΙΧΒ/ΕΙΕ) έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο τον Κύκλο Διαδικτυακών Σεμιναρίων, με μια σειρά ομιλιών ανοιχτών στην επιστημονική κοινότητα.
[Δείτε το πρόγραμμα]

Νewsletter - Απρίλιος-Μάιος 2021
Διαβάστε το τελευταίο Newsletter του ΕΙΕ ή εγγραφείτε για να ενημερώνεστε για τα νέα μας.

Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων στο Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Βιοεπιχειρείν» (M.Sc. in Bioentrepreneurship), για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022
Το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), προσκαλεί υποψήφιους φοιτητές για υποβολή αιτήσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 στο Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Βιοεπιχειρείν» (M.Sc. in Bioentrepreneurship). Για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 το ΔΠΜΣ Βιοεπιχειρείν προσφέρει 3 υποτροφίες φοίτησης χορηγούμενες, με κριτήρια αριστείας από την εταιρεία Pfizer. Θα λειτουργήσουν δύο (2) τμήματα, ένα στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας στη Λάρισα και ένα στις εγκαταστάσεις του ΕΙΕ, Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, στην Αθήνα. Αιτήσεις υποψηφιοτήτων μπορούν να υποβάλλονται μέχρι πλήρωσης θέσεων ή το αργότερο μέχρι 21 Σεπτεμβρίου 2021.

Νewsletter - Μάρτιος 2021
Διαβάστε το τελευταίο Newsletter του ΕΙΕ ή εγγραφείτε για να ενημερώνεστε για τα νέα μας.

Προκήρυξη Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ογκολογία: Από την Ογκογένεση έως τη Θεραπεία»
Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων έως 03.09.2021, για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα: «Ογκολογία: Από την Ογκογένεση έως τη Θεραπεία», της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών / Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας, για το ακαδημαϊκό έτος 2021- 2022

Το ΕΙΕ τιμά δύο σημαντικές φυσιογνωμίες του
Το ΕΙΕ τιμά δύο σημαντικές φυσιογνωμίες του αναγορεύοντας τον Ευάγγελο Μπούμπουκα σε Επίτιμο Αντιπρόεδρο Δ.Σ. και τον Λεωνίδα Καλλιβρετάκη σε Ομότιμο Ερευνητή του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών (ΙΙΕ/ΕΙΕ).

Νewsletter - Φεβρουάριος 2021
Διαβάστε το τελευταίο Newsletter του ΕΙΕ ή εγγραφείτε για να ενημερώνεστε για τα νέα μας.

Η διεθνής επιτυχία της Advent Technologies, εταιρείας-τεχνοβλαστού με συνιδρυτή τον Δρ. Βασίλειο Γρηγορίου, Διευθυντή & Πρόεδρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) χαιρετίζει την επιτυχία της εταιρείας-τεχνοβλαστού Advent Technologies, αναφορικά με την πρόσφατη είσοδό της στο Nasdaq της Νέας Υόρκης, μία από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.

R&D and Innovation in Healthcare Conference 2021
Το R&D and Innovation in Healthcare Conference 2021 που διοργανώνεται από την Boussias Communications και το Health Daily θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και άλλων σημαντικών φορέων. Μεταξύ των Συνέδρων θα βρίσκεται ο Δρ. Βασίλειος Γρηγορίου, Διευθυντής & Πρόεδρος του ΕΙΕ, του οποίου η παρέμβαση αναμένεται να επικεντρωθεί στη σύνδεση της έρευνας με την αγορά.

Νewsletter - Ιανουάριος 2021
Διαβάστε το τελευταίο Newsletter του ΕΙΕ ή εγγραφείτε για να ενημερώνεστε για τα νέα μας.

 

 

Εκδηλώσεις - Συνέδρια - Σεμινάρια - Διαλέξεις

Ιανουάριος 2021

 

Φεβρουάριος 2021

 

Μάρτιος 2021

 

Απρίλιος 2021

 

Μάιος 2021

 

Ιούνιος 2021

 

Ιούλιος 2021

 

 

Νοέμβριος 2021

 

Δεκέμβριος 2021

 

Νέα από τα Ινστιτούτα

The DNA damage response network in the treatment of head and neck squamous cell carcinoma
O Δρ. Βασίλης Σουλιώτης από το ΙΧΒ/ΕΙΕ, σε συνεργασία με την Καθηγήτρια Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αμάντα Ψυρρή (Ογκολογική Μονάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου "Αττικόν"), δημοσίευσαν πρόσφατα την παραπάνω εργασία στο επιστημονικό περιοδικό ESMO Open.

Senolytics and senomorphics: Natural and synthetic therapeutics in the treatment of aging and chronic diseases
Η Δρ. Νίκη Χονδρογιάννη από το ΙΧΒ/ΕΙΕ, με την υποψήφια διδάκτορα Σοφία Λαγουμτζή, δημοσίευσε την παραπάνω ανασκόπηση στο έγκριτο περιοδικό Free Radical Biology and Medicine.

One-step separation system of bio-functional lipid compounds from natural sources
Ο Ομότιμος Ερευνητής Δρ. Θεόδωρος Σωτηρούδης από το ΙΧΒ/ΕΙΕ συμμετείχε σε δημοσίευση στο περιοδικό MethodsX, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Limerick, Ιρλανδία (Δρ. Αλέξανδρος Τσούπρας) και τα τμήματα Βιολογίας (Αν. Καθ. Αικατερίνη Μ.Παππά) και Χημείας (Ομοτ. Καθ. Κωνσταντίνος Α. Δημόπουλος) του ΕΚΠΑ.

Temperature effects on the vibrational properties of the Cs2SnX6 ‘defect’ perovskites (X = I, Br, Cl)
Ο Εντεταλμένος Ερευνητής του ΙΘΦΧ/ΕΙΕ Δρ. Ανδρέας Καλτζόγλου είναι συν-συγγραφέας της παραπάνω δημοσίευσης στο διεθνές περιοδικό του τομέα της σύνθεσης και φυσικοχημείας των υλικών, Materials Chemistry and Physics. Η δημοσίευση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", το Τμήμα Φυσικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).

Reversible multilayered vesicle-like structures with fluid hydrophobic and interpolyelectrolyte layers
Ο Δρ. Αθανάσιος Σκανδάλης (πρώην υποψήφιος διδάκτορας στο ΙΘΦΧ/ΕΙΕ και νυν Μεταδιδακτορικός Συνεργάτης στο Imperial College London) και ο Διευθυντής Ερευνών του ΙΘΦΧ/ΕΙΕ Δρ. Αστέριος (Στέργιος) Πίσπας είναι συν-συγγραφείς της παραπάνω δημοσίευσης, στο έγκριτο διεθνές περιοδικό Journal of Colloid and Interface Science. Η δημοσίευση αποτελεί διεθνή συνεργασία του ΙΘΦΧ/ΕΙΕ με το Charles University και το Institute of Macromolecular Chemistry της Πράγας (Τσεχία), το Julich Centre for Neutron Scattering@MLZ (Γερμανία) και το Abo Academi University (Φινλανδία).

Ερευνητικό Πρόγραμμα «Ψηφιακές Διαδρομές στα μονοπάτια της Ελληνικής Ιστορίας» (RoGH)
Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ψηφιακές Διαδρομές στα μονοπάτια της Ελληνικής Ιστορίας» (RoGH), στο οποίο συμμετέχει το ΙΙΕ/ΕΙΕ (Γ. Μέριανος [Ε.Υ.], Τ. Κόλιας [Επ. Επόπτης], Γ. Κουτζακιώτης, Β. Αντωνιάδης, Ν. Λιβανός, Δ. Λούπης, Π. Σκαφιδάς), σε συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και την εταιρεία Content Management In Culture (COMIC), πραγματοποιήθηκε αποστολή στη Δήλο με στόχο τη φωτογράφιση και σάρωση της Οικίας με την Τρίαινα.

Νέα έκδοση του ΙΙΕ/ΕΙΕ: «Βυζαντινοί συγγραφείς και η εποχή τους», σε επιμέλεια της Βασιλικής Ν. Βλυσίδου
Στον παρόντα τόμο, ιστορικοί και φιλόλογοι, μελετώντας πηγές που χρονολογούνται από τον 5ο μέχρι τον 14ο αιώνα και εστιάζοντας σε θέματα που αφορούν στην έκφραση, την ιδεολογία και την κοινωνία, αναδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο βυζαντινοί συγγραφείς αντιλήφθηκαν και εξέθεσαν γεγονότα και καταστάσεις που για ορισμένους ανήκαν στο απώτερο παρελθόν, ενώ για άλλους ήταν προσωπικά βιώματα.

Απώλεια της Διευθύντριας Ερευνών Ευγενίας Δρακοπούλου
Η Διοίκηση και το Προσωπικό του ΕΙΕ εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους για την αιφνίδια απώλεια της Ευγενίας Δρακοπούλου, διακεκριμένης επιστήμονα και επίλεκτου μέλους του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, που με το ήθος και την άριστη επιστημονική της κατάρτιση προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στο Ίδρυμα.

Colloidal nanodispersions for the topical delivery of Ibuprofen: Structure, dynamics and bioperformances
Οι Δρ. Ι. Θεοχάρη, Δρ. Ε. Μήτσου, Δρ. Β. Πλέτσα, Δρ. Α. Ξενάκης και Δρ. Β. Παπαδημητρίου από το ΙΧΒ/ΕΙΕ, σε συνεργασία με τα: Department of Pharmaceutical Technology and Cosmetology και Department of Pharmaceutical Chemistry, Faculty of Pharmacy, University of Belgrade, δημοσίευσαν το παραπάνω άρθρο στο διεθνές περιοδικό Journal of Molecular Liquids, 334, 2021, 116021.

The brominated flame retardants TBECH and DPTE alter prostate growth, histology and gene expression patterns in the mouse
Οι Μ. Ν. Αλέξης, Δ. Ι. Μήτσιου και η συνεργάτις τους Σ. Στασινοπούλου (ΙΧΒ/ΕΙΕ), σε συνεργασία με την ομάδα του Καθ. Per-Erik Olsson, συμμετέχουν στην παραπάνω εργασία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Reproductive Toxicology.

Modulation of the ubiquitin-proteasome system by marine natural products
Δημοσίευση με συμμετοχή των Δρ. Χονδρογιάννη, της υποψήφιας διδάκτορος Μ. Βασιλοπούλου και σε συνεργασία με την Επίκουρη καθηγήτρια Ε. Ιωάννου και τον καθηγητή Β. Ρούσση του τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, στο περιοδικό Redox Biology.

Network analysis in aged C. elegans reveals candidate regulatory genes of ageing
Η Δρ. Ν. Χονδρογιάννη από το ΙΧΒ/ΕΙΕ, μαζί με την επιστημονική συνεργάτιδα, Φ. Ακτύπη, και τη Δρ. Ν. Παπαευγενίου, συμμετείχε στη δημοσίευση που πραγματοποιήθηκε στο έγκριτο περιοδικό Biogerontology, σε συνεργασία με τον κ. Κ. Βουτετάκη και τους Δρ. Α. Χατζηιωάννου και Δρ. T. Grune.

Unveiling the Photoinduced Electron-Donating Character of MoS2 in Covalently Linked Hybrids Featuring Perylenediimide
Η υποψήφια διδάκτωρ Ι. Σιδέρη και ο Διευθυντής Ερευνών του ΙΘΦΧ/ΕΙΕ, Δρ. Ν. Ταγματάρχης, είναι συν-συγγραφείς της παραπάνω δημοσίευσης που πραγματοποιήθηκε στο κορυφαίο περιοδικό, με ηγετικό ρόλο στον τομέα της Χημείας διεθνώς, Angewandte Chemie International Edition 2021, vol. 60, pp. 9120–9126.

"Cahiers Pierre Belon, Études Balkaniques 24, Association Pierre Belon, Paris 2020 (376 pp.) Le livre : texte, image, objet", Επιστημονική επιμέλεια: Δρ. Νίκη Τσιρώνη (ΙΙΕ/ΕΙΕ)
Ο γεωγραφικός χώρος της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων αποτέλεσε το λίκνο του πολιτισμού των βιβλίων και ιδιαίτερα του κώδικα που υιοθετήθηκε κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, συνυφασμένος με τη νέα θρησκεία. Μέσο διαφύλαξης της γνώσης αφενός, αλλά και αισθητικό αντικείμενο, ο κώδικας και το περιεχόμενό του μελετήθηκαν αρχικά από ιστορικοφιλολογική άποψη και στη συνέχεια με βάση συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που αφορούν στη μορφή και τα ιδιαίτερα στοιχεία τους.

Ομιλία Δρ. Μ.X. Χατζηιωάννου, "Τα δάνεια της Ελληνικής Επανάστασης: οι διαμεσολαβητές και ο διεθνής δανεισμός στις αρχές του 19ου αιώνα"
Η Δρ. Μ.X. Χατζηιωάννου, Διευθύντρια του ΙΙΕ/ΕΙΕ, συμμετείχε με την ομιλία της "Τα δάνεια της Ελληνικής Επανάστασης: οι διαμεσολαβητές και ο διεθνής δανεισμός στις αρχές του 19ου αιώνα", στη Σειρά Ομιλιών και Συζητήσεων που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Κύπρου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Διεθνές Διαδικτυακό Συνέδριο «Παραστατικότητα στην Ύστερη Αρχαιότητα και στο Βυζάντιο»
Το συνέδριο «Παραστατικότητα στην Ύστερη Αρχαιότητα και στο Βυζάντιο», που πραγματοποιήθηκε στις 19-24 Απριλίου 2021, αποτελεί επιστέγασμα του ομώνυμου ερευνητικού έργου του ΙΙΕ/ΕΙΕ σηματοδοτώντας τη λήξη της πρώτης φάσης του, διεξήχθη σε συνεργασία με το Center for Hellenic Studies – Harvard University (Washington DC), το Institute of Classical Studies and Liberal Arts of the American College of Greece, τους GKAcademics (Madrid) και υλοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του Center for Hellenic Studies-Harvard, Greece.
Οργανωτική Επιτροπή: Νίκη Τσιρώνη (Πρόεδρος), Μαρία Λεοντσίνη, Γιώργος Καλόφωνος, Μαρία Σάρδη, Κάτια Σαβράμη, Γιάννης Πετρόπουλος

Διεθνές Ψηφιακό Συνέδριο "Mapping settlement desertion in Southeastern Europe from Antiquity to the Modern Era"
Στις 22 και 23 Απριλίου, διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών (ΙΙΕ/ΕΙΕ) το Διεθνές Ψηφιακό Συνέδριο για το φαινόμενο της εγκατάλειψης των οικισμών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με τίτλο "Mapping settlement desertion in Southeastern Europe from Antiquity to the Modern Era".
Διοργάνωσαν: Μ.X. Χατζηιωάννου, Β. Αντωνιάδης, Α. Γιαγκάκη, Δ. Δημητρόπουλος, Σ. Ζουμπάκη, Χ. Παπαγεωργιάδου, Μ. Φέστας / Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών

Διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Διατροφή & Υγεία: Σύγχρονες Προσεγγίσεις»
Το ΕΙΕ πραγματοποίησε, στις 22 Απριλίου, διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Διατροφή & Υγεία: Σύγχρονες Προσεγγίσεις», στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΙΧΒ/ΕΙΕ με το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, μέσω της υλοποίησης του έργου FUNglucan (ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ).

Διαδικτυακά σεμινάρια ΕΙΕ | Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας (ΙΧΒ/ΕΙΕ)
Το Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας (ΙΧΒ/ΕΙΕ) έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο τον Κύκλο Διαδικτυακών Σεμιναρίων, με μια σειρά ομιλιών ανοιχτών στην επιστημονική κοινότητα.
[Δείτε το πρόγραμμα]

2ο Ενημερωτικό Δελτίο του Ευρωπαϊκού Χρηματοδοτούμενου Έργου “EuroNeurotrophin” στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Ορίζοντας 2020» H2020-MSCA-ITN-2017
Σας παρουσιάζουμε το δεύτερο ενημερωτικό δελτίο του «EuroNeurotrophin» σχετικά με τις τελευταίες ενημερώσεις και καινοτομίες που σχετίζονται με το έργο. Το χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργο «EuroNeurotrophin», αποτελεί την πρώτη ευρωπαϊκή κοινοπραξία που μελετά σε βάθος μικρά μόρια ως μιμητές των νευροτροφινών, και ταυτόχρονα θα δημιουργήσει τo απαιτούμενο ερευνητικό υπόβαθρο για την κλινική τους ανάπτυξη σε υποψήφιες θεραπείες. Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας (ΙΧΒ), συντονίζει το έργο «EuroNeurotrophin» υπό την καθοδήγηση της Διευθύντριας Ερευνών ΙΧΒ Δρ. Θεοδώρας Καλογεροπούλου.

Ectopic expression of KLK6 in MDA-MB-435 melanoma cells reduces tumorigenicity in vivo
Ερευνητικό άρθρο (Research article) του B. Ζουμπουρλή (ΙΧΒ/ΕΙΕ) σε συνεργασία με την επιστημονική υπεύθυνη της σχετικής μελέτης, καθ. Γ. Σωτηροπούλου, και τον επικ. καθ. Γιώργο Παμπαλάκη, στο Path. Res. Pract.

Bromamine T (BAT), a stable active bromine compound, prevents the LPS-induced inflammatory response
Ερευνητικό άρθρο (Research article) του B. Ζουμπουρλή (ΙΧΒ/ΕΙΕ) και της συνεργάτιδάς του Σ. Μπάλιου (Υποψήφια Διδάκτωρ) στο περιοδικό Int. J. Mol. Med.

Effects of Fungal Beta-Glucan on Health - A Systematic Review of Randomized Controlled Trials
H υποψήφια διδάκτωρ Μ. Βλασσοπούλου και η Δρ. Β. Πλέτσα από το ΙΧΒ/ΕΙΕ σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο (Καθ. Γ. Ζερβάκης) και το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου (Αν. Καθ. Α. Κυριακού και Μ. Γιαννακούλια), στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου ΕΡΕΥΝΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ FUNglucan, δημοσίευσαν το παραπάνω άρθρο ανασκόπησης στο περιοδικό Food & Function.

Adjusting the energy of interfacial states in organic photovoltaics for maximum efficiency
Ο Δρ. Χ. Χώχος (ΙΧΒ/ΕΙΕ) συμμετέχει στην παραπάνω εργασία που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications με τη συνεργασία Πανεπιστημίων διεθνούς κύρους. Συζυγιακό πολυμερές που αναπτύχθηκε από την ερευνητική ομάδα του Δρ. Χ. Χώχου και Δρ. Β. Γρηγορίου, σε συνδυασμό με μικρά οργανικά μόρια, οδήγησαν στη φωτοφυσική μελέτη της διάσπασης των εξιτονίων στη διεπιφάνειά τους σε διατάξεις οργανικών φωτοβολταϊκών.

Χορήγηση χρηματοδότησης για το πρόγραμμα «Οι οικισμοί της Τρίπολης, 17ος – 21ος αι» του ΙΙΕ/ΕΙΕ
Χορήγηση χρηματοδότησης ύψους 19.000€ για το πρόγραμμα «Οι οικισμοί της Τρίπολης, 17ος – 21ος αι» του ΙΙΕ/ΕΙΕ από το Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος – ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Το έργο έχει Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Δημήτρη Δημητρόπουλο και Επιστημονικό Συνεργάτη τον Μιχάλη Φέστα.

Αφιέρωμα 1821 με παρουσίαση ερευνητικών πορισμάτων έργων του ΙΙΕ/ΕΙΕ
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Η εποχή" από τους: Δ. Δημητρόπουλο, Μ. Φέστα, Β. Σαράφη.

«Το βασίλειο της Μακεδονίας και η συμβολή του στη συνέχεια του διαλόγου των ηπείρων»
Ο ερευνητής Πασχάλης Πασχίδης (ΙΙΕ/ΕΙΕ) συμμετείχε στη σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών του ΣΚΑΪ «Aπό το Big Bang προς την ιστορία της Ευρώπης», με θέμα «Το βασίλειο της Μακεδονίας και η συμβολή του στη συνέχεια του διαλόγου των ηπείρων».

«Ο Λαμπεντούζα για τον Μπάιρον» της Αλεξάνδρας Σφοίνη (ΙΙΕ/ΕΙΕ)
Δημοσίευση στη στήλη «Κριτική βιβλίου» του «Αναγνώστη», 14 Μαρτίου 2021.

"Following the Traces of Turkish-speaking Christians of Anatolia"
Guest Editor: Evangelia Balta, THE SOURCES OF ORIENTAL LANGUAGES AND LITERATURES, no 150, t. I-II, Department of Near Eastern Languages and Civilizations Harvard University, 2021, 568 pages. Οι 2 τόμοι του έργου περιλαμβάνουν 19 πρωτότυπες μελέτες που παρουσιάζουν ποικίλες προσεγγίσεις στο θέμα των τουρκόφωνων μη μουσουλμανικών πληθυσμών της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Ερευνητικό πρόγραμμα "Eντοιχισμένα αγγεία σε βυζαντινά και μεταβυζαντινά εκκλησιαστικά μνημεία της Ελλάδας: ένα ηλεκτρονικό corpus"
Το παραπάνω ερευνητικό πρόγραμμα, με επιστημονική υπεύθυνη την Αναστασία Γιαγκάκη (ΙΙΕ/ΕΙΕ), αποσκοπεί στον εντοπισμό των εκκλησιών περιοχών της Ελλάδας που κοσμούνται με πήλινα αγγεία στις εξωτερικές τους πλευρές, στην καταγραφή των αντικειμένων και στην αναλυτική τους τεκμηρίωση, ώστε το σχετικό υλικό να συγκεντρωθεί σε μία κοινή βάση δεδομένων και να αποτελέσει αφορμή για συνθετικές προσεγγίσεις. Μέσω της δυνατότητας αναζήτησης στη βάση δεδομένων και με χρήση χάρτη, ο εγγεγραμμένος χρήστης μπορεί να εντοπίσει πληροφορίες τόσο για επιλεγμένα μνημεία ή περιοχές, όσο και για συγκεκριμένα πήλινα αντικείμενα και για κατηγορίες εφυαλωμένης κεραμικής.

Αποτελέσματα της Β' Ερευνητικής Αποστολής του 2020 για την Ενάλια Αρχαιολογική Έρευνα στη θαλάσσια περιοχή της Κάσου
Δημοσιεύθηκαν γνωρίζοντας ευρεία απήχηση στον Τύπο τα αποτελέσματα της Β' Ερευνητικής Αποστολής του 2020 για την Ενάλια Αρχαιολογική Έρευνα στη θαλάσσια περιοχή της Κάσου, με Επιστημονική Υπεύθυνη τη Χαρίκλεια Παπαγεωργιάδου από τον Τομέα Ελληνικής & Ρωμαϊκής Αρχαιότητας του ΙΙΕ/ΕΙΕ και Διευθύνουσα Έρευνας την Ξανθή Αργύρη, φιλοξενούμενη ερευνήτρια του ίδιου Τομέα του Ινστιτούτου.

Ψηφιακή βάση δεδομένων ανοικτής πρόσβασης «Το οικιστικό πλέγμα της Πελοποννήσου στα χρόνια της Επανάστασης»
Το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών (ΙΙΕ/ΕΙΕ) δημοσιεύει έναν ακόμη ψηφιακό κόμβο μετά την ολοκλήρωση του ερευνητικού προγράμματος «Το οικιστικό πλέγμα της Πελοποννήσου στα χρόνια της Επανάστασης», που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Κέντρου Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕΑΕ).
Δημιουργοί: Μιχάλης Φέστας, Άννα Αθανασούλη, Γιώργος Χιώτης, Δημήτρης Δημητρόπουλος - Επιστημονικός Υπεύθυνος.

Ψηφιακή βάση δεδομένων ανοικτής πρόσβασης «Τα οικονομικά του Αγώνα: Φορολογία και Κράτος»
Το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών (ΙΙΕ/ΕΙΕ) ολοκλήρωσε και δημοσιεύει σε ένα νέο ψηφιακό κόμβο το ερευνητικό πρόγραμμα «Τα οικονομικά του Αγώνα: Φορολογία και Κράτος», το οποίο υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας 1821-2021». Δημιουργοί: Βαγγέλης Σαράφης, Γιώργος Χιώτης, Δημήτρης Δημητρόπουλος - Επιστημονικός Υπεύθυνος

Immunotherapy as a precision medicine tool for the treatment of prostate cancer
'Αρθρο ανασκόπησης (Review), του ερευνητή B. Ζουμπουρλή (ΙΧΒ/ΕΙΕ) σε συνεργασία με τη Μεταδιδάκτορα Μ. Αδαμάκη, στο περιοδικό "Cancers".

Bromamine T (BAT) Exerts Stronger Anti-Cancer Properties than Taurine (Tau)
Ερευνητικό άρθρο (Research article), του ερευνητή B. Ζουμπουρλή (ΙΧΒ/ΕΙΕ) σε συνεργασία με τη Σ. Μπάλιου, Υποψήφια Διδάκτορα, στο περιοδικό "Cancers".

Biological Evaluation of Oil-in-Water Microemulsions as Carriers of Benzothiophene Analogues for Dermal Applications
Οι Δρ. Ι. Θεοχάρη, Δρ. Δ. Παπαχατζής, Δρ. A. Tenchiou, Δρ. Α. Ξενάκης, Δρ. Β. Παπαδημητρίου και Δρ. Β. Πλέτσα από το ΙΧΒ/ΕΙΕ, σε συνεργασία με τα Department of Pharmaceutical Technology and Cosmetology και Department of Pharmaceutical Chemistry, Faculty of Pharmacy, University of Belgrade, δημοσίευσαν την παραπάνω εργασία στο περιοδικό Biomimetics.

Enhancing efficiency and decreasing photocatalytic degradation of perovskite solar cells using a hydrophobic copper-modified titania electron transport layer
Οι ερευνητές του ΙΘΦΧ/EIE: Α. Καλτζόγλου, Ν. Ταγματάρχης και Α. Στεργίου είναι συν-συγγραφείς της παραπάνω δημοσίευσης στο έγκριτο διεθνές περιοδικό του τομέα της κατάλυσης και των φυσικοχημικών διεργασιών Applied Catalysis B: Environmental 284, 2021, 119714.

"Αλλάζοντας τον χάρτη. Ζητήματα μετονομασιών στη Μεσόγειο, 19ος - 20ός αιώνας"
'Εκδοση του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών (IIE/EIE), Αθήνα 2020, 357 σσ., σε επιμέλεια Δημήτρη Δημητρόπουλου και Ελένης Κυραμαργιού, ΙΙΕ/ΕΙΕ.

Διεπιστημονικό Μεταπτυχιακό Σεμινάριο «Νίκος Οικονομίδης», 2020-2021
Διεπιστημονικό Μεταπτυχιακό Σεμινάριο «Νίκος Οικονομίδης», 2020-2021: «Η ύπαιθρος στον ηπειρωτικό ελλαδικό χώρο (7ος-15ος αι.): κοινωνικές σχέσεις και δομημένο περιβάλλον» υλοποιείται από τις 17 Φεβρουαρίου έως τις 2 Ιουνίου 2021.
Διοργανώνουν: Τόνια Κιουσοπούλου ΕΚΠΑ), Γεράσιμος Μέριανος (ΙΙΕ/ΕΙΕ) και Γιώργος Πάλλης (ΕΚΠΑ)

Βιβλιοπαρουσίαση του τόμου "Τρεις Φιλικοί έπαρχοι στην Άνδρο. Από το επαναστατικό σχέδιο στην κρατική διοίκηση (1822-1825)"
Διαβάστε τη βιβλιοπαρουσίαση του τόμου "Τρεις Φιλικοί έπαρχοι στην Άνδρο. Από το επαναστατικό σχέδιο στην κρατική διοίκηση (1822-1825)", του Δημήτρη Δημητρόπουλου (ΙΙΕ/ΕΙΕ) που φιλοξένησαν "Τα Νέα".

Συλλογικός τόμος ‘‘Το Βυζάντιο και η Ρωσία του Κιέβου (882–1240)’’
Ο συλλογικός τόμος με τίτλο ‘‘Το Βυζάντιο και η Ρωσία του Κιέβου (882–1240)’’, σε επιμέλεια του Γεώργιου Θ. Καρδαρά (ΤΒΕ/ΙΙΕ/ΕΙΕ), προσεγγίζει σε διεπιστημονική βάση τις σχέσεις των δύο πλευρών, κατά τη διάρκεια της ιστορικής εξέλιξης της δεύτερης, την οποία σηματοδοτεί αφενός η κατάληψη του Κιέβου από τον πρίγκιπα Όλεγκ και αφετέρου η πτώση του Κιέβου στους Μογγόλους.

"Sens et portée du philhellénisme" σε επιμέλεια της Αλεξάνδρας Σφοίνη Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών (ΤΝΕ/ΙΙΕ/ΕΙΕ)
Η μελέτη του φιλελληνικού φαινομένου στάθηκε μία από τις κύριες, αν όχι η κυριότερη και πλέον συστηματική, επιστημονική ενασχόληση της Λουκίας Δρούλια, η οποία απέδωσε πλούσιους ερευνητικούς καρπούς, βιβλία, άρθρα και δημοσιεύματα στον τύπο.

Οι δύο υπότροφοι της εταιρείας Pfizer μιλούν για την έρευνά τους στο Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας
Οι δύο Υπότροφοι της εταιρείας Pfizer, Μαρία Γουλιελμάκη (Μεταδιδάκτωρ) και Ανδριάνα Σχίζα (Υποψήφια Διδάκτωρ), μας παρουσιάζουν την έρευνα που διεξάγουν στον τομέα της υγείας, υπό την επίβλεψη του Δρ. Χρήστου Χώχου, στο Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας (ΙΧΒ/ΕΙΕ).

Διεθνές Διαδικτυακό Συνέδριο "Εθνικά Κινήματα και Φιλελληνισμός"
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Διαδικτυακό Συνέδριο "Εθνικά Κινήματα και Φιλελληνισμός", από τις 4 έως τις 6 Φεβρουαρίου 2021. Το Συνέδριο που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Πρωτοβουλίας ’21, αφιερωμένο στη μνήμη της Λουκίας Δρούλια, επανεξέτασε με διεπιστημονικό τρόπο ζητήματα γύρω από την Ελληνική Επανάσταση, στο περιβάλλον άλλων εθνικών κινημάτων, και το ρωμαλέο φιλελληνικό κίνημα που πυροδότησε.
Οργάνωση: Άντα Διάλλα, Κώστας Λάππας, Χρήστος Λούκος, Σοφία Ματθαίου, Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Αλεξάνδρα Σφοίνη, Μαρία Χριστίνα Χατζηιωάννου (ΤΝΕ/ΙΙΕ/ΕΙΕ)

FoxO1 is a novel regulator of 20S proteasome subunits expression and activity
H Δρ. Μαριάννα Καπετάνου και ο Δρ. Στάθης Γκόνος (Εργαστήριο Μοριακής και Κυτταρικής Γήρανσης, ΙΧΒ/EIE), σε συνεργασία με το τμήμα της Διευθύντριας του Ινστιτούτου Max Planck για τη Βιολογία της Γήρανσης (Κολωνία, Γερμανία), Καθηγήτρια Linda Partridge, δημοσίευσαν πρόσφατα την παραπάνω εργασία στην επιθεώρηση Frontiers in Cell and Developmental Biology.

Synthesis, biological evaluation and QSAR studies of new thieno[2,3-d]pyrimidin-4(3H)-one derivatives as antimicrobial and antifungal agents
Οι ερευνητές του ΙΧΒ/ΕΙΕ: Θεοδώρα Καλογεροπούλου, Κυριάκος Προυσής, Παναγιώτης Ζουμπουλάκης και Νίκη Χονδρογιάννη και οι συνεργάτες τους: Γεώργιος Μαγουλάς, Λευκοθέα Καλοπετρίδου, Ευτυχία Κρίτση και Παρασκευή Κούκα, στο πλαίσιο συνεργασίας με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου, Ινστιτούτο Βιολογικής Έρευνας “Siniša Stanković”, δημοσίευσαν, τον Ιανουάριο, την παραπάνω εργασία στο περιοδικό Bioorganic Chemistry.

Combined transcriptomic and phosphoproteomic analysis of BMP4 signaling in human embryonic stem cells
O ερευνητής Δρ. Δ. Στέλλας (ΙΧΒ/ΕΙΕ) είναι συν-συγγραφέας στην παραπάνω δημοσίευση του περιοδικού Stem Cell Research.

Development and Study of Nanoemulsions and Nanoemulsion-Based Hydrogels for the Encapsulation of Lipophilic Compounds
Η υποψήφια διδάκτωρ Σ. Δεμισλή, η Δρ. Ε. Μήτσου, o Δρ. Α. Ξενάκης, η Δρ. Β. Πλέτσα, και η Δρ. Β. Παπαδημητρίου από το ΙΧΒ/ΕΙΕ δημοσίευσαν την παραπάνω εργασία στο Nanomaterials, αφού συνεργάστηκαν στην ανάπτυξη και μελέτη βιοσυμβατών νανογαλακτωμάτων και υβριδικών υδρογελών ως μέσα ενθυλάκωσης βιταμίνης D3 και κουρκουμίνης. Τα συστήματα χαρακτηρίστηκαν δομικά, ενώ έγινε και αποτίμηση της βιολογικής τους δράσης in vitro.

BRAF paradox breakers PLX8394, PLX7904 are more effective against BRAFV600Ε CRC cells compared with the BRAF inhibitor PLX4720 and shown by detailed pathway analysis
Οι Ερευνητές του ΙΧΒ/ΕΙΕ: Όλγα Παπαδόδημα, Βασίλης Σουλιώτης, Αριστοτέλης Χατζηιωάννου, Μαρία Ζερβού, Αλέξανδρος Πίντζας και οι συνεργάτες τους: Κασσάνδρα Κουμάκη, Γεωργία Κοντογιάννη, Βιβή Κοσμίδου, Ευτυχία Κρίτση, Φανή Παχίτσα, μέσα από τη διεπιστημονική συνεργασία τους, πρόσφατα δημοσίευσαν την παραπάνω εργασία στο Biochimica et Biophysica Acta (BBA) - Molecular Basis of Disease.

"ΕΡΕΥΝΩ–ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ–ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ" | OSTEOME
Στις 19 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση του έργου OSTEOME (συντονισμός: Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας, ΙΧΒ/ΕΙΕ) με τίτλο «Σχεδιασμός και ανάπτυξη συμπληρώματος διατροφής για την οστεοπόρωση μέσω μηχανισμών του εντερικού μικροβιώματος. Μελέτη της αποτελεσματικότητας και ανεκτικότητας στο καινοτόμο συμπλήρωμα διατροφής» που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Β' κύκλου της δράσης ΕΡΕΥΝΩ–ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ–ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ.

Δύο βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών για το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών
Το 2020 το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών απέσπασε δύο βραβεία της Τάξεως Γραμμάτων και Καλών Τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών για εκδόσεις του. Το Βραβείο Γεωργίου Π. Οικονόμου για μελέτη αναφερόμενη σε θέματα αρχαιολογικά ή ιστορικά της Μακεδονίας, στην κ. Σοφία Κρεμύδη για το βιβλίο της «‘Autonomous’ Coinages under the Late Antigonids», Μελετήματα 79, (Αθήνα 2018) και το Βραβείο Ελένης και Πάνου Ψημένου για έργο αναφερόμενο στη Νεοελληνική Ιστορία ή Φιλολογία από το 1669 μέχρι σήμερα, στην κ. Ευτυχία Λιάταγια το βιβλίο της «Εκ του υστερήματος αρμάτωσαν... Η φρεγάτα “Τιμολέων” στην επανάσταση του 1821», Ιστορική Βιβλιοθήκη 1821 αρ. 4 (Αθήνα 2020).

Το Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας (ΙΘΦΧ/ΕΙΕ) συμμετέχει στην Εθνική Υποδομή Νανοτεχνολογίας, Προηγμένων Υλικών και Μικρο-/Νανοηλεκτρονικής (INNOVATION-EL)
Η Εθνική Υποδομή Νανοτεχνολογίας, Προηγμένων Υλικών και Μικρο-/Νανοηλεκτρονικής (INNOVATION-EL), απαρτίζεται από οκτώ διακεκριμένα ελληνικά ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια. Αποστολή της Υποδομής είναι η προαγωγή της επιστημονικής αριστείας και η ανάπτυξη προϊόντων έντασης γνώσης, παρέχοντας ανοικτή πρόσβαση σε κορυφαίο ερευνητικό εξοπλισμό σε ακαδημαϊκούς και βιομηχανικούς χρήστες. Ο τελικός στόχος του INNOVATION-EL είναι να μετεξελιχθεί σε ένα μοναδικό περιφερειακό περιβάλλον δραστηριοτήτων έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου.

"Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ" στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών : CLOUDSCREEN
Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών συμμετέχει στο ερευνητικό έργο CLOUDSCREEN με αντικείμενο την ανάπτυξη μιας «onestopshop» υπολογιστικής πλατφόρμας νέας γενιάς (CloudScreen) για την επανατοποθέτηση και επαναστόχευση φαρμάκων στην ιατρική ακριβείας. Συγκεράζοντας τις ικανότητες συλλογισμού τεχνητής και ανθρώπινης νοημοσύνης, η πλατφόρμα εξυπηρετεί την πρόβλεψη και αποτίμηση της αποτελεσματικότητας και τοξικότητας των επαναστοχευμένων μορίων σε νέες ενδείξεις.

1ο Ενημερωτικό Δελτίο του Ευρωπαϊκού Χρηματοδοτούμενου Έργου “EuroNeurotrophin” στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Ορίζοντας 2020» H2020-MSCA-ITN-2017
“EuroNeurotrophin” «Ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό δίκτυο για την ανακάλυψη μικρών μορίων μιμητών των νευροτροφινών ως υποψήφια θεραπευτικά για την νευροεκφύλιση και τη νευροφλεγμονή»
Το χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργο «EuroNeurotrophin», αποτελεί την πρώτη ευρωπαϊκή κοινοπραξία που μελετά σε βάθος μικρά μόρια ως μιμητές των νευροτροφινών, και ταυτόχρονα θα δημιουργήσει τo απαιτούμενο ερευνητικό υπόβαθρο για την κλινική τους ανάπτυξη σε υποψήφιες θεραπείες. Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας (ΙΧΒ), συντονίζει το έργο «EuroNeurotrophin» υπό την καθοδήγηση της Διευθύντριας Ερευνών ΙΧΒ Δρ. Θεοδώρας Καλογεροπούλου.
https://www.euroneurotrophin.eu/