Ο Γεώργιος Παχυμέρης (1242-1308 περίπου) είναι από τους πολυγραφότερους βυζαντινούς λογίους. Στο έργο του περιλαμβάνονται σχόλια σε φιλοσοφικά κείμενα (κυρίως του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα), ρητορικές μελέτες και προγυμνάσματα, έμμετρα κείμενα, η εκτενής Τετράβιβλος, και βεβαίως οι Συγγραφικές Ιστορίες, εκτενής ιστοριογραφική αφήγηση της βασιλείας του Μιχαήλ Η΄Παλαιολόγου (1258-1282) και τμήματος της βασιλείας του Ανδρονίκου Β΄ (1282-1307).
Το ιστοριογραφικό αυτό έργο βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο της έρευνας, ιδίως μετά την ολοκλήρωση της νέας έκδοσης του Α. Failler στη σειρά Corpus Fontium Historiae Byzantinae και έχουν ερευνηθεί πολλά από τα προβλήματα που παρουσιάζει (προσωπογραφικά, χρονολογικά, και άλλα). Η βιβλιογραφία αυξάνεται συνεχώς και είναι αισθητή η ανάγκη μιας κωδικοποίησης των πορισμάτων της.
Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται το παρόν έργο: αποσκοπεί στην σύνταξη αναλυτικού ιστορικού και φιλολογικού υπομνήματος στο ιστοριογραφικό κείμενο του Γεωργίου Παχυμέρη με αφετηρία την κριτική έκδοση του A. Failler και με αξιοποίηση της άφθονης συναφούς βιβλιογραφίας.
Ενώ για τους μείζονες ιστοριογράφους της αρχαιοελληνικής γραμματείας έχουν συνταχθεί διάφοροι τόμοι μελετών (companion volumes) με λεπτομερή σχολιασμό, για τα ιστοριογραφικά έργα της βυζαντινής γραμματείας ελάχιστα είναι τα αντίστοιχα αυτοτελή βοηθήματα (π. χ. το Commentary στο de administrando imperio [1962], το βιβλίο του N. Zorzi για τον Χωνιάτη [2008], το βιβλίο του J. Haldon για τα Τακτικά του Λέοντος Στ ΄[2014]).
Ένα παρεμφερές έργο (companion volume / commentary) θα παρουσιάσει η παρούσα έρευνα.
Μέλη
Στυλιανός Λαμπάκης, Διευθυντής Ερευνών (Επιστημονικός Υπεύθυνος)