Μ. Λεοντσίνη, «Tharīd, Monokythron, Pastomageireia: Culinary Adaptations and Appropriations in Twelfth-Century Byzantium»
Colloquia Ceranea VII,
SESSION IV
16:15-17:45 // The Ceraneum Centre, University of Łódź
10 Μαΐου
2025
Γ. Μέριανος, «Replication and the Study of Greek Alchemy: Insights from Selected Examples»
Colloquia Ceranea VII
14:00 // The Ceraneum Centre, University of Łódź
Χ. Κωνσταντακοπούλου, "Writing the history of the Athenian empire"
Research paper, Department of Classics, Durham University
17:00 // Department of Classics, Durham University
M-Γ. Παρισάκη, «Imperial Cult in Thrace. From Political Realities to Cultural Responses»
Emperor Worship in the Greek East: Cults for the Emperors in the Hellenophone Provinces of the Roman Empire
14:30 // Aula Professor Carriazo, Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης
17 Μαΐου
2025
Η. Κολοβός, «Εμείς, οι άλλοι, μαζί και χώρια. Η διδασκαλία της οθωμανικής ιστορίας στο σχολείο»
Η διδασκαλία της ιστορίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Η θεσμική, διδακτική και επιστημονική προσέγγιση της ιστορίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σήμερα
15:15 // Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Θόλου 5, Πλάκα
Κωστής Γκοτσίνας – Emmanuelle Cronier, «Demangel et le ravitaillement pendant la guerre»
Ημερίδα «De Protésilas à la guerre civile: Les archives de Robert Demangel à l’EFA (1919-1950)»
16:30 // Γαλλική Σχολή Αθηνών, Διδότου 6, Αθήνα
31 Μαΐου
2025
Η. Κολοβός, «SI.M.ON.A.: The SImonopetra Monastery OttomaN Archive Project: Toward the Publication of an Athonite Ottoman Archive»
Cataloging Ottoman Manuscripts: Assessing Challenges, Approaches and Experiences with Cataloging Projects; Defining Standards and Desiderata for the Future
17:30 // Orient-Institut Istanbul, Κωνσταντινούπολη
Εργαστήριο Ψηφιακής Ιστορικής Χαρτογραφίας στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών
Το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙΙΕ/ΕΙΕ) συστήνει Εργαστήριο Ψηφιακής Ιστορικής Χαρτογραφίας. Το νέο Εργαστήριο, αξιοποιώντας τις εφαρμογές των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (ΓΣΠ-GIS), αποσκοπεί στην παραγωγή πρωτότυπων, κυρίως ψηφιακών, θεματικών χαρτών, στους οποίους θα παρουσιάζονται πληροφορίες από ποικίλες ιστορικές και αρχαιολογικές πηγές με τρόπο τεκμηριωμένο, κατανοητό και αισθητικά άρτιο, με τη δυνατότητα να καλυφθεί χρονολογικά ολόκληρο το φάσμα της ελληνικής ιστορίας. Δελτίο Τύπου [pdf] | Ενημερωτικό Φυλλάδιο [pdf]
Προσφορές σε επιλεγμένες εκδόσεις ΙΙΕ/ΕΙΕ
Από 1 έως και 15 Οκτωβρίου, μπορείτε να προμηθευτείτε επιλεγμένες δημοσιεύσεις του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών /ΕΙΕ, που αφορούν ποικίλες εκφάνσεις της νεότερης ιστορίας της ελληνικής τοπικής κοινωνίας, θα διατίθενται με έκπτωση έως και 30%.
Οι εκδόσεις πωλούνται από το Βιβλιοπωλείο ΕΙΕ, στο ισόγειο του κτιρίου του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και από το εύχρηστο Ηλεκτρονικό Βιβλιοπωλείο ΙΙΕ.
Δείτε συνολικά όλες τις Προσφορές: https://history-bookstore.eie.gr/offers/
Βίντεο σχετικά με την Ενάλια Αρχαιολογική Έρευνα Κάσου
Μια παραγωγή της AORI FILMS που αναδεικνύει το έργο της Ενάλιας Αρχαιολογικής Έρευνας στην Κάσο, που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού. Δείτε το βίντεο | Δικτυακός τόπος έργου: https://kasosproject.com/
Ολοκλήρωση του πρώτου ψηφιακού χάρτη της Ελλάδας εντός των διοικητικών ορίων του 1940
Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «Βάση δεδομένων γερμανικών στρατιωτικών και παραστρατιωτικών μονάδων στην Ελλάδα 1941-1944/45» και στο πλαίσιο μιας διεθνούς συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), του Πανεπιστημίου του Osnabrück και του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), δημιουργείται ο πρώτος ψηφιακός χάρτης της Ελλάδας εντός των διοικητικών ορίων του 1940.
«Θεσμικά οικονομικά δίκτυα στον Μεσογειακό χώρο 18ος- 19ος αιώνας»
Στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου στο Εαρινό Εξάμηνο 2016 προσφέρεται το μάθημα «Θεσμικά οικονομικά δίκτυα στον Μεσογειακό χώρο 18ος- 19ος αιώνας». Το μάθημα διεξάγεται στο ΕΙΕ, με διδάσκοντες τους ερευνητές του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών Δημήτρη Δημητρόπουλο, Γιώργο Κουτζακιώτη και Μαρία Χριστίνα Χατζηιωάννου.
Ιστότοπος «Βυζαντινῶν μέτρον τύχης»
Άνοιγμα ιστοτόπου «Βυζαντινῶν μέτρον τύχης» του ερευνητικού προγράμματος «Ηλεκτρονική βάση δεδομένων για την Κοινωνική Ιστορία του Βυζαντίου από τον 7ο ώς τον 12ο αι: πηγές, προβλήματα και προσεγγίσεις» της Οριζόντιας Πράξης «Ενίσχυση μεταδιδακτόρων ερευνητών» του Ε.Π. ΕΠΕΔΒΜ (ΕΣΠΑ) http://byzmettyhes.gr/
Παράσημο ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ Liyakat Nişanı της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Ευαγγελία Μπαλτά, Διευθύντρια Ερευνών του ΙΙΕ/ΕΙΕ
Το Παράσημο ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ Liyakat Nişanı της Τουρκικής Δημοκρατίας απονεμήθηκε φέτος στην Ευαγγελία Μπαλτά (Διευθύντρια Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών) για τη συνεισφορά της στον τομέα των Οθωμανικών Σπουδών.
Η τελετή απονομής έλαβε χώρα στο Μέγαρο Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας (Çankaya Köşkü) στις 11 Ιουνίου 2014.
Διάκριση του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών (ΙΙΕ/ ΕΙΕ)
Στο πλαίσιο της αξιολόγησης, το Ινστιτούτο Ιστορικών
Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών κατετάγη 1ο μεταξύ των
Ινστιτούτων Κοινωνικών Επιστημών της χώρας και 11ο στο σύνολο των
Ερευνητικών Ινστιτούτων όλων των επιστημονικών πεδίων.
Βραβείο ALLIER DE HAUTEROCHE 2013 της Académie des Inscriptions et Belles-Lettres στην Ευαγγελινή Μάρκου, Εντεταλμένη Ερευνήτρια του ΕΙΕ/ΙΙΕ
Το Βραβείο ALLIER DE HAUTEROCHE 2013 της Académie des Inscriptions et Belles-Lettres απονεμήθηκε στην Ευαγγελινή Μάρκου, Εντεταλμένη Ερευνήτρια του ΕΙΕ/ΙΙΕ για το βιβλίο: E. Markou, L'or des rois de Chypre. Numismatique et Histoire à l'époque classique, ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 64, Αθήνα 2011[ISBN 978-960-7905-55-0].
Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, στον Γιώργο Τόλια, Διευθυντή Ερευνών του ΙΙΕ/ΕΙΕ
Στον Γιώργο Τόλια, Διευθυντή Ερευνών του ΙΙΕ/ΕΙΕ, απονεμήθηκε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, για τον τόμο «Ιστορία της Χαρτογραφίας του ελληνικού χώρου, 1420-1800. Χάρτες της συλλογής Μαργαρίτας Σαμούρκα» [Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, σελ. 540, Αθήνα, 2008].