ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ > Τομέας Ελληνικής & Ρωμαϊκής Αρχαιότητος

Προγράμματα

 

Παλαιότερα Προγράμματα

Πηγές ιστορία και πολιτισμός του βορειοελλαδικού χώρου

 

Το ερευνητικό πρόγραμμα «Πηγές, ιστορία και πολιτισμός του βορειοελλαδικού χώρου» εστιάζει σε μία πρωταρχικής σημασίας περιοχή της ελληνικής περιφέρειας κατά την αρχαιότητα, παραμελημένη από την διεθνή έρευνα επί μακρόν, για την οποία η γνώση κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχει εξελιχθεί με γοργούς ρυθμούς. 

Βασικός στόχος του Προγράμματος είναι η συστηματική συλλογή, μελέτη και δημοσίευση πρωτογενών τεκμηρίων και η αξιοποίηση της απαραίτητης αυτής υποδομής σε συνθετικές μελέτες για τις πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές εξελίξεις στην περιοχή.

Ειδικότερα το πρόγραμμα εστιάζει στην μελέτη και αξιοποίηση επιγραφών, νομισμάτων και άλλων αρχαιολογικών τεκμηρίων τα οποία αποτελούν ένα σημαντικό πρωτογενές υλικό που μας επιτρέπει να συμπληρώσουμε, και πολλές φορές να αναθεωρήσουμε, την μαρτυρία των φιλολογικών πηγών. 

 

Ιστορικό

Το Πρόγραμμα «Πηγές, ιστορία και πολιτισμός του βορειοελλαδικού χώρου» προέκυψε από την συνένωση των Προγραμμάτων Μακεδονίας και Θράκης με πρωταρχικό στόχο την δημοσίευση πρωτογενών ιστορικών πηγών για την περιοχή. Για τον σκοπό αυτό επιδιώχθηκε η συστηματική συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και τις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων. Βάσει διαδοχικών συμφωνητικών με το Υπουργείο Πολιτισμού (1981, 1984 με πρόσφατη ανανέωση το 2019) συγκροτήθηκε το Αρχείο Επιγραφών της Μακεδονίας, καρπός του οποίου είναι, μεταξύ άλλων, πέντε μέχρι στιγμής ολοκληρωμένα συντάγματα επιγραφών από την Μακεδονία και την Θράκη.

Από τα μακροπρόθεσμα προγράμματα συνεργασίας έχουν προκύψει εκτεταμένες συλλογές επιγραφικού, νομισματικού, ονομαστικού και προσωπογραφικού υλικού, που 
α) δημοσιεύονται προοδευτικά σε συντάγματα (corpora), 
β) αξιοποιούνται από τους ερευνητές του ΚΕΡΑ για την συγγραφή μονογραφιών και άρθρων,  και την πραγματοποίηση ανακοινώσεων σε επιστημονικά συνέδρια και συμπόσια.

Πλέον των επιγραφικών και νομισματικών μελετών, που αποτέλεσαν τον αρχικό τομέα δραστηριοποίησης του προγράμματος, οι συνεργασίες με φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού επεκτάθηκαν σταδιακά για να συμπεριλάβουν  και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα, όπως ταφικά μνημεία, γλυπτά και γραπτά μνημεία καθώς και αντικείμενα καθημερινής χρήσεως. 

Για τη συστηματική και συνθετική μελέτη των αρχαιολογικών ευρημάτων από τον Βορειοελλαδικό χώρο οι ερευνητές του Προγράμματος έχουν συγκροτήσει σημαντικά αρχεία (επιγραφικών αποδελτιώσεων, απογράφων, εκτύπων, εκμαγείων, χαρτών, φωτογραφιών και χρωστικών ουσιών), τα οποία αξιοποιούνται από τους ίδιους αλλά και από άλλους συνεργαζόμενους ερευνητές. Στους στόχους του Προγράμματος περιλαμβάνεται και η σταδιακή ψηφιοποίηση των αρχείων. 

Αποτέλεσμα πολυετούς συστηματικής συλλογής είναι και το εξειδικευμένο βιβλιογραφικό αρχείο επιστημονικών δημοσιευμάτων που αφορούν τις βόρειες περιφέρειες του ελλαδικού χώρου.

 

Μέλη

Σοφία Κρεμύδη, Διευθύντρια ερευνών, Συντονίστρια Προγράμματος
Πασχάλης Πασχίδης, Διευθυντής ερευνών
Δήμητρα Ανδριανού, Kύρια ερευνήτρια
Χαρίκλεια Μπρεκουλάκη, Κύρια ερευνήτρια
Γαβριέλα Παρισάκη, Κύρια ερευνήτρια
Μύρινα Καλαϊτζή, Κύρια ερευνήτρια

Άλλα Μέλη

Ομότιμοι Διευθυντές Ερευνών και τέως ερευνητές
Μιλτιάδης Β. Χατζόπουλος, Ακαδημαϊκός, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών, τέως Διευθυντής Ινστιτούτου Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας
Γιάννης Ασλάνης, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών, τέως Υπεύθυνος Παραρτήματος Βορείου Ελλάδος και Παλαιοβαλκανικού Προγράμματος
Λουίζα Λουκοπούλου, Ομότιμη Διευθύντρια Ερευνών
Αργυρώ Τατάκη, Ομότιμη Διευθύντρια ερευνών

Κατερίνη Λιάμπη
Μαρία Παναγιώτου
Δέσποινα Παπακωνσταντίνου-Διαμαντούρου †
Γιάννης Πίκουλας
Σελήνη Ψωμά

Μεταδιδακτορικοί Ερευνητές
Elena Martin Gonzalez

Εξωτερικοί συνεργάτες
Αθηνά Ιακωβίδου
Γιώργος Βαλσαμάκης
Γεώργιος Μαστροπαύλος

 

Ερευνητικά Έργα

Ερευνητικά έργα σε εξέλιξη

Ιστορία και Επιγραφική Μακεδονίας και Θράκης (Π. Πασχίδης, Γ. Παρισάκη, Μ. Χατζόπουλος)
Η ιστορία του πελατειακού βασιλείου της Θράκης από τα μέσα του 1ου π.Χ. αι. έως  την δημιουργία της ρωμαϊκής Επαρχίας (Γ. Παρισάκη, μέρος του έργου έχει ενταχθεί στο συλλογικό Πρόγραμμα του Ινστιτούτου «Αναβαθμίς»).
Σύνταγμα επιγραφών της Δεύτερης Μακεδονικής Μερίδας, (Π. Πασχίδης, E. Martín González, Μ. Καλαϊτζή, με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Αγνής και Μιχαήλ Σακελλαρίου, 2019-2021).
Συμπληρώματα των συνταγμάτων επιγραφών της Άνω Μακεδονίας και της Βέροιας και της χώρας της: (Π. Πασχίδης, E. Martín González στο πλαίσιο του συλλογικού Προγράμματος του Ινστιτούτου «Αναβαθμίς»).
Συγκρότηση τοπικών ταυτοτήτων σε αυτοκρατορικό πλαίσιο: το παράδειγμα της ρωμαϊκής Μακεδονίας (Π. Πασχίδης).
Νέες Επιγραφές από το ιερό της Μητρός των Θεών της Λευκόπετρας (Μ. Χατζόπουλος, στο πλαίσιο της δημοσίευσης των νεότερων ανασκαφών από το υπουργείο Πολιτισμού).

Νομισματική της Μακεδονίας και του ελληνορωμαϊκού κόσμου (Σ. Κρεμύδη)
Ανασκαφικά νομίσματα και κυκλοφορία στην Μακεδονία.
Το νόμισμα του Αλεξάνδρου ως διεθνές νόμισμα του ελληνιστικού κόσμου (σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης).
Νομισματοκοπία της εποχής των Σεβήρων στις επαρχίες Μακεδονίας, Αχαΐας και Θράκης (στο πλαίσιο του Διεθνούς Προγράμματος RomanProvincialCoinage).

Γλυπτά μνημεία του βορειοελλαδικού χώρου (Δ. Ανδριανού, Μ. Καλαϊτζή)
Αναλύσεις μαρμάρου λατομείων και στηλών από την περιοχή της Θράκης (Δ. Ανδριανού στο πλαίσιο του συλλογικού Προγράμματος του Ινστιτούτου «Αναβαθμίς»).
Εικονιστικά γλυπτά από το Μακεδονικό βασίλειο (Μ. Καλαϊτζή, μέρος του έργου έχει ενταχθεί στο συλλογικό Πρόγραμμα του Ινστιτούτου «Αναβαθμίς»).
Εικονιστικά ανάγλυφα επιτύμβια μνημεία από την περιοχή της αρχαίας Θεσσαλίας (Μ. Καλαϊτζή).
Ανάλυση και μελέτη πολυχρωμίας σε ελεφάντινα ανάγλυφα νεκρικών κλινών από τις Αιγές, την Πύδνα και τον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης (Χ. Μπρεκουλάκη).

Γραπτά μνημεία του βορειοελλαδικού χώρου (Μ. Καλαϊτζή, Χ. Μπρεκουλάκη)
Γραπτά μνημεία από τις Αιγές και την Δημητριάδα (Μ. Καλαϊτζή, Χ. Μπρεκουλάκη. Μέρος της μελέτης πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης).
Μελέτη ελληνιστικών τοιχογραφιών από τον «Τάφο των Φιλοσόφων» στην Πέλλα (Χ. Μπρεκουλάκη, Μ. Καλαϊτζή).
Μελέτη και πρόταση νέας αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου Β’ στις Αιγές (Χ. Μπρεκουλάκη).

Πολυχρωμία και ζωγραφική (Χ. Μπρεκουλάκη)
Η αρχαία ελληνική ζωγραφική και η σύγχρονη πρόσληψή της.
Τεχνολογικές μελέτες για την ελληνική και ρωμαϊκή πολυχρωμία.
Μελέτη τοιχογραφιών του μυκηναϊκού ανακτόρου της Πύλου.
Μελέτη αρχαϊκών γραπτών πινάκων από τα Πιτσά Κορινθίας.
Μελέτη μαρμάρινων γραπτών αγγείων κλασικής εποχής και μαρμάρινης γραπτής σαρκοφάγου από το Κίτιον Κύπρου.

 

Ολοκληρωμένα Ερευνητικά Έργα

Συλλογικά Ερευνητικά Έργα

«Inscriptions and Coins: New Documents from Ancient Macedonia (InCoMac)»: χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και ∆ια Βίου Μάθηση” (ΕΣΠΑ 2007-2013), δράση «Αριστεία Ι’». Διάρκεια έργου: 2012-2015. (Σ. Κρεμύδη, επιστημονική υπεύθυνη, Π. Πασχίδης, Μ. Καλαϊτζή, Δ. Ανδριανού).

Αποτέλεσμα του Προγράμματος υπήρξαν οι δημοσιεύσεις:
1) Σύνταγμα των Επιγραφών της Γ΄Μακεδονικής Μερίδος, β’ τόμος (2015).
2) Σύνταγμα των ‘αυτόνομων’ κοπών του Μακεδονικού βασιλείου (Μελετήματα 79, 2018).
Καθώς και η δημιουργία 2 ψηφιακών εφαρμογών για την μελέτη:
3) των Επιγραφών της Β’ μακεδονικής Μερίδος.
4) των ανασκαφικών νομισμάτων από τις Αιγές (Βεργίνα) και την Αμφίπολη.

«Κύρτου Πλέγματα. Δίκτυα οικονομίας, εξουσίας και γνώσης στον ελληνικό χώρο από τους προϊστορικούς χρόνους έως τη σύγχρονη εποχή: αναλυτική τεκμηρίωση – ερμηνευτική χαρτογράφηση – συνθετικές προσεγγίσεις», συλλογικό πρόγραμμα του ΙΙΕ (2013-2015), που χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» (ΕΣΠΑ 2007-2013). Η συμμετοχή των μελών του Προγράμματος Βόρειας Ελλάδας εστιάζεται στον διαχειριστικό ρόλο του Π. Πασχίδη (μέλους της ομάδας συντονισμού του έργου και υπεύθυνου της σχετικής ενότητας εργασίας) και σε τέσσερις επιστημονικές μελέτες με τις οποίες συμμετείχαν ερευνητές του Προγράμματος στο έργο: «Ορολογία του επίπλου από την αρχαιότητα μέχρι την προβιομηχανική εποχή» (Δ. Ανδριανού), «Νομισματική κυκλοφορία στην Κόρινθο και την Αθήνα κατά την Ρωμαϊκή περίοδο» (Σ. Κρεμύδη), «Ο στρατός ως μέσο δικτύωσης. Εγκατάσταση βετεράνων στη Θράκη των ρωμαϊκών χρόνων» (Γ. Παρισάκη), «Φάρμακα και χρώματα στην ανατολική Μεσόγειο. Αρχαίες πηγές και ιστορικά χειρόγραφα» (Χ. Μπρεκουλάκη).

Ατομικά ερευνητικά έργα (επιλεκτικά):

  • «Επιτύμβια μνημεία της κλασικής και ελληνιστικής εποχής  από την Μακεδονία»
    Μ. Καλαϊτζή
  • «Επιτύμβια μνημεία από την Θράκη του Αιγαίου»
    Δ. Ανδριανού
  • «Νέες έρευνες για την μυκηναϊκή ζωγραφική»
    Χ. Μπρεκουλάκη
  • «Μελέτες για την ρωμαϊκή επαρχία της Θράκης»
    Γ. Παρισάκη

 

 

Συνέδρια και Εκδηλώσεις

Διεθνείς Επιστημονικές ημερίδες

«Furnished Interiors in the Ancient Mediterranean and Egypt». Ημερίδα στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνάντησης της European Association of Archaeologists, Βέρνη 4-7 Σεπτεμβρίου 2019.
Διοργάνωση: Δήμητρα Ανδριανού (ΙΙΕ/ΕΙΕ), Geoffrey Killen (Ανεξάρτητος ερευνητής, Μεγάλη Βρετανία)

« L’ hégémonie romaine sur les communautés du nord Égéen (IIe s. av. J.-C. - IIe s. apr. J.-C. », Αθήνα, Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή / Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, 11 Απριλίου 2014, 21 Νοεμβρίου 2014, 13 Μαρτίου 2015.
Διοργάνωση: Μαρία-Γαβριέλλα Παρισάκη (ΙΙΕ/ΕΙΕ), Julien Fournier (Γαλλική Σχολή Αθηνών).

 

Ημερίδες βιβλιοπαρουσιάσεων

Εκδόσεις 2017-2018
Δεκέμβριος 2018 (Παρουσίαση Μελετημάτων 75, 76, 77, 78, 79). Τα βιβλία παρουσίασαν οι:
Βασιλική Μαχαίρα, Διευθύντρια Ερευνών, Διευθύνουσα του Κέντρου Ερεύνης Αρχαιότητος, Ακαδημία Αθηνών.
Pierre Briant, Ομότιμος Kαθηγητής, Collège de France.
Robin Lane Fox, Oμότιμος Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Olivier Picard, Oμότιμος Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας, Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, Ακαδημαϊκός.
Σελήνη Ψωμά, Kαθηγήτρια Αρχαίας Ιστορίας,  Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Εκδόσεις 2015-2016
Σεπτέμβριος 2016 (Παρουσίαση Μελετημάτων 72, Συντάγματος Επιγραφών Γ’ Μερίδος, τόμος β’, Μονογραφίας Μύρινας Καλαϊτζή για τα επιτύμβια μνημεία της Μακεδονίας). Τα βιβλία παρουσίασαν οι:
Έλενα Κουντούρη, Αρχαιολόγος, Διεθύντρια Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ΥΠΠΟ.
Πέτρος Θέμελης, Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίσς, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Άγγελος Χανιώτης, Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας, Institute of Advanced Studies, Princeton.

 

Διεθνή συνέδρια

« Βορειοελλαδικά. Histoires du monde des ethné. Colloque international en l’honneur de Miltiade B. Hatzopoulos », Αθήνα, EIE, Φεβρουάριος 2015.
Διοργάνωση: Μύρινα Καλαϊτζή (ΙΙΕ/ΕΙΕ), Πασχάλης Πασχίδης (ΙΙΕ/ΕΙΕ), Julien Fournier (Γαλλική Σχολή Αθηνών), Anne-Marie Guimier-Sorbets (Université de Nanterre), Claudia Antonetti (Πανεπιστήμιο της Βενετίας).

« Les Alexandres après Alexandre : Histoire d'une monnaie commune », Αθήνα, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, 23-24 Μαΐου 2014.
Διοργάνωση: Σοφία Κρεμύδη (ΙΙΕ/ΕΙΕ), Marie-Christine Marcellesi  (Université de Sorbonne, Paris IV)

«5th International Round Table on Greek and Roman Sculptural and Architectural Polychromy», Αθήνα, Μουσείο Ακροπόλεως, 7-8 Νοεμβρίου 2013.
Διοργάνωση: Χαρίκλεια Μπρεκουλάκη (ΙΙΕ/ΕΙΕ).

«Mycenean Wall-Paintings in Context. New Discoveries and Old Finds reconsidered», Αθήνα, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, 11-13 Φεβρουαρίου 2011.
Διογάνωση: Χαρίκλεια Μπρεκουλάκη (ΙΙΕ/ΕΙΕ), Scharon Stocker (University of Cincinnati), Jack Davies (American School of Classical Studies, Athens).

« Φωνῆς χαρακτὴρ Ἐθνικὀς. 5ο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Διαλεκτολογίας », Αθήνα, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, 28-30 Σεπτεμβρίου 2006.
Διοργάνωση: Μιλτιάδης Β. Χατζόπουλος (ΚΕΡΑ/ΕΙΕ).

« Rois, cités, nécropoles. Institutions, rites et monuments en Macédoine », Nanterre, Δεκέμβριος 2002 / Αθήνα, Ιανουάριος 2004.
Διοργάνωση: Μιλτιάδης Β. Χατζόπουλος (ΚΕΡΑ/ΕΙΕ), Anne-Marie Guimier-Sorbets, Yvette Morizot (Université de Nanterre - Paris X)

 

Σειρές Διαλέξεων

Φθινοπωρινές διαλέξεις στις Κλασικές Σπουδές / Autumn Lectures in Classics (2015 - ): Ετήσια διάλεξη που πραγματοποιείται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών με την συνεργασία του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών, της Βρετανικής Σχολής Αθηνών και του Ινστιτούτου Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
Διοργανωτές: Μύρινα Καλαϊτζή (ΙΙΕ/ΕΙΕ), Σοφια Κρεμύδη (ΙΙΕ/ΕΙΕ), John Bennet (Βρετανική Σχολή Αθηνών), Greg Woolf (Institute of Classical Studies)

Μορφωτικές Εκδηλώσεις «Επιστήμης Κοινωνία»
«Οι Αλέξανδροι μετά τον Αλέξανδρο: Ιστορία, μύθοι και εικόνες», Αθήνα, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.1, 8, 29 Απριλίου 2014. Σειρά ομιλιών με θέμα την πρόσληψη της μορφής και της προσωπικότητας του Αλεξάνδρου διαχρονικά.
Διοργάνωση: Σοφία Κρεμύδη (ΙΙΕ/ΕΙΕ). 

 

 

Συνεργασίες

Τα μέλη του Προγράμματος συνεργάζονται κατά την διεξαγωγή των ερευνών τους με πληθώρα φορέων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, είτε πρόκειται για σταθερές συνεργασίες σε μακρόπνοα διεθνή προγράμματα ή μόνιμες συνεργασίες σε διεθνείς ερευνητικές ομάδες, είτε για πιο περιορισμένες χρονικά συνεργασίες για τη μελέτη πρωτογενούς υλικού ή για συμμετοχές σε προγράμματα άλλων φορέων. Ενδεικτικά αναφέρονται: η Αρχαιολογική Υπηρεσία (μεταξύ άλλων συνεργασίες με τις περισσότερες Εφορείες Αρχαιοτήτων της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας), το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο της Ακρόπολης, η εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, η Γαλλική και η Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή, το Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής του Δημόκριτου, η Βιβλιοθήκη της Μονής της Πάτμου, τα Πανεπιστήμια Αθήνας, Θεσσαλίας, το Ιόνιο και το Διεθνές Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, τα Πανεπιστήμια Βενετίας, Ρώμης, Κοπεγχάγης, Σορβόννης, Λονδίνου, Οξφόρδης, Paris-Nanterre, Σινσινάτι, Μιζούρι στο εξωτερικό, το Βρετανικό Μουσείο, ερευνητικές ομάδες του CNRS, The Courtauld Institute of Art, Λονδίνο, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Κατάνιας (CNR, LANDIS Laboratory),  το Bulletin épigraphique και το Supplementum Epigraphicum Graecum.

 

 

Βάσεις Δεδομένων - Ιστότοποι
  • Δημοσιεύσεις  ψηφιακών συλλογών στο διαδίκτυο (στο πλαίσιο του προγράμματος ῾Πανδέκτης῾ του ΕΚΤ).
  • Μακεδονικό βασίλειο: Τα χάλκινα νομίσματα (λεπτομερείς περιγραφές, ψηφιακές φωτογραφίες και βιβλιογραφία από 1.500 νομίσματα). 
  • Αρχαίες Ελληνικές και λατινικές επιγραφές  της Άνω Μακεδονίας, του ιερού της Λευκόπετρας και της Αιγαιακής Θράκης (κείμενα, λεπτομερείς περιγραφές, ψηφιακές φωτογραφίες και βιβλιογραφία). 
  • Βλέπε επίσης τις δύο ψηφιακές συλλογές επιγραφών και νομισμάτων του προγράμματος InCoMac.

 

 

Βραβεία - Διακρίσεις
  • 2020: Η Σοφία Κρεμύδη απέσπασε το βραβείο Γεωργίου Π. Οικονόμου της Τάξεως Γραμμάτων και Καλών Τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών για μελέτη αναφερόμενη σε θέματα αρχαιολογικά ή ιστορικά της Μακεδονίας. Το βραβείο αφορούσε την μονογραφία The ‘Αutonomous’ Coinages under the Late Antigonids, Μελετήματα 79, Αθήνα 2018.
  • 2018: H Μύρινα Καλαϊτζή έλαβε την Centenary Bursary Award της Βρετανικής Σχολής Αθηνών για το 2018-2019.
  • 2015: Ο Μιλτιάδης Χατζόπουλος εξελέγη τακτικό μέλος της Δεύτερης Τάξεως της Ακαδημίας Αθηνών.
  • 2013: Η Σοφία Κρεμύδη έλαβε τον τίτλο Robinson Fellow από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
  • 2010: Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το βιβλίο της Δήμητρας Ανδριανού: The Furniture and Furnishings of Ancient Greek Houses and Tombs (Cambridge University Press, 2009).
  • 2007: Βραβείο της Ακαδημία Αθηνών για το βιβλίο της Χαρίκλειας Μπρεκουλάκη: La peinture funéraire de Macédoine : emploiset fonctions de la couleur IVe-IIes. av. J. -C (Μελετήματα 48), Athènes 2006.
  • 2006: Η Λουΐζα Λουκοπούλου έλαβε Χαλκούν μετάλλιον της Ακαδημίας των Αθηνών για το σύνολο του έργου της.
  • 2000: Ο Μ.Β. Χατζόπουλος έλαβε Χαλκούν μετάλλιον της Ακαδημίας των Αθηνών για το σύνολο του έργου του.
  • 1998: Ο Μ.Β. Χατζόπουλος εξελέγη μέλος της Académie des Inscriptions et Belles Lettres του Institut de France.

 

Εκδόσεις

Μονογραφίες και Συλλογικοί Τόμοι στη σειρά ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ

ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 81
Les Alexandres après Alexandre : Histoire d’une monnaie commune, S. Kremydi, M.-Chr. Marcellesi (eds), Athènes 2019.

ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 79
Autonomous’ Coinages under the Late Antigonids. Kremydi, S., Athens 2018.

ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 78
Βορειοελλαδικά. Tales from the Lands of the Ethne. Essays in Honour of Miltiades B.  Hatzopoulos. Μ. Kalaitzi, P. Paschidis, Cl. Antonetti και A.-M. Giumier-Sorbets (eds), Athens 2018.

ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 77
Les communautés du nord égeen au temps de l’hégémonie romaine : entre ruptures et continuités, J. Fournier, Μ.-G. Parissaki (éds), Athènes 2018.

ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 76
La mort de Philippe II : une étude des sources. Hatzopoulos, M.B., Athènes 2018.

ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 75
Memories in Stone: Figured Grave Reliefs from Aegean Thrace. Andrianou, D., Athens 2017.

ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 72
Mycenean Wall Painting in Context: New Discoveries, Old Finds Reconsidered. Brecoulaki, H., Athens 2015.

ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 71
Le pays entre le Strymon et le Nestos : géographie et histoire (VIIe-IVe siècle av. J.-Chr.). Zannis A.G., Athènes 2014.

ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 70
Onomasticum Thracicum : répertoire de noms indigènes de Thrace, Macédoine orientale, Mésies, Dacie et Bithynie. Dana D.,Athènes 2014.

ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 69
Thrakika zetemata II: Aspects of the Roman Province of Thrace. M.-G. Parissaki (ed.), Athens 2013.

ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 62
Coins from Maroneia and the Classical City at Molyvoti : A contribution to the History of Aegean Thrace. Psoma S., Karadima Chr., Terzopoulou D., Athens 2008.

ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 59
Between City and King: Prosopographical Studies on the Intermediaries Between the Cities of the Greek Mainland and the Aegean and the Royal Courts in the Hellenistic Period (322-190 BC). Paschidis P., Athens 2008. 

ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 58
Thrakika zetemata I. Sous la direction de L. D. Loukopoulou et S. Psôma. Avec la collaboration d’A. Iakovidou, Athènes 2008.

ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 52
Φωνς χαρακτρ θνικός. Actes du Ve Congres International de Dialectologie Grecque, Athènes 28-30 septembre 2006. Sous la direction de M.B. Hatzopoulos. Avec la collaboration de V. Psilakakou, Athènes 2007.

ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 51
L’histoire monétaire d'Abdère en Thrace (VIe s. av. J.-C. - IIe s. ap. J.-C.). Chryssanthaki-Nagle, Κ., Athènes 2007.

ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 49
Prosopography and Onomasticon of Aegean Thrace. Parissaki, M.-G., Athens 2007.

ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 48
La peinture funéraire de Macédoine. Emplois et fonctions de la couleur IVe-IIe s. av. J. -C., Brecoulaki, H., vol. 2, Athènes 2006.

ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 46
The Roman Presence in Macedonia: Evidence from Personal Names. Tataki, A.B., Athens 2006.

ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 45
Rois, Cités, Nécropoles. Institutions, rites et monuments en Macédoine. Actes de Colloques de Nanterre (décembre 2002) et d'Athènes (janvier 2004). Édités par A.M. Guimier-Sorbets, M.B. Hatzopoulos et Y. Morizot, Athènes 2006.

ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 43
Index du Bulletin Epigraphique (1987-2001). Volume I : Les publications. Aneziri S., Giannakopoulos N., Paschidis P., Volume II : Les mots Grecs. Aneziri S., Giannakopoulos N., Volume III : Les mots Francais. Aneziri S., Giannakopoulos N., Athens 1987-2005.

ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 35
Multiple Concealments from the Sanctuary of Zeus Olympios at Dion: Three Roman Provincial Coin Hoards. Kremydi-Sicilianou S. Athens 2004. 

ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 34
Al di la dell'Olimpo: Macedoni e grandi santuari della Grecia dall' eta archaica al primo Ellenismo. Mari M., Atene 2002.

ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 30
L’organisation de l’armée macédonienne sous les Antigonides : problèmes anciens et documents nouveaux. Hatzopoulos M.B., Athènes 2001. 

ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 28
Inscriptions du sanctuaire de la Mère des dieux autochtone de Leukopetra (Macédoine). Petsas Ph., Hatzopoulos M.B., Gounaropoulou L., Paschidis P., Athènes 2000.

ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 26
Macedonians Abroad: A Contribution to the Prosopography of Ancient Macedonia. Tataki A.B., Athens 1998. 

ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 23
Monnayage et finances de Philippe II : un état de la question. Le Rider G., Athènes 1996.   

ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 22
Macedonian Institutions Under the Kings. Hatzopoulos M.B., 2 Volumes. Athens 1996. 

ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 19
Cultes et rites de passage en Macédoine. Hatzopoulos M.B., Athènes 1994.

ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 18
Macedonian Edessa: Prosopography and Onomasticon. Tataki A.B., Athens 1994. 

ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 16
La loi gymnasiarchique de Beroia. Gauthier Ph., Hatzopoulos M.B., Athènes 1993.

ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 14
Actes de vente d'Amphipolis. Hatzopoulos M.B., Athenes 1991. 

ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 11
Recherches sur les marches orientales des Temenides (Anthemonte-Kalindoia). Hatzopoulos M.B., Loukopoulou L.D., 2 Volumes, Athènes 1992.

ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 9
Contribution à l'histoire de la Thrace Propontique. Loukopoulou L.D., Athènes 1989.

ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 8
Ancient Beroea: Prosopography and Society. Tataki A.B., Athens 1988.

ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 7
Morrylos, cité de la Crestonie. Hatzopoulos M.B., Loukopoulou L.D., Athènes 1989.

ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 6
Actes de vente de la Chalcidique centrale. Hatzopoulos M.B., Athènes 1988.

ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 5
Une donation du roi Lysimaque. Hatzopoulos M.B., Athènes 1988.

ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 3
Two Studies in Ancient Macedonian Topography. Strepsa: A Reconsideration, or New Evidence on the Road System of Lower Macedonia. Hatzopoulos M.B. Provinciae Macedoniae finis orientalis: The Establishment of the Eastern frontier. Loukopoulou L.D., Athens 1987.

ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 1
Les milliaires de la voie Egnatienne entre Heraclée des Lyncestes et Thessalonique. Gounaropoulou L., Hatzopoulos M.B., Athènes 1985.

 

Συντάγματα (CORPORA) Επιγραφών

  • Ἐπιγραφὲς Κάτω Μακεδονίας (μεταξύ Βερμίου ὃρους καὶ τοῦ Άξιοῦ ποταμοῦ). Τεῦχος Β´. Μέρος Α´. Έπιγραφὲς Άλώρου, Αίγεῶν, Μίεζας, Μαρινίας, Σκύδρας, Νεαπόλεως, Ἒδεσσας. Τεῦχος Β´. Μέρος Β´. Έπιγραφὲς Κύρρου, Γυρβέας, Τύρισσας, Πέλλας, Άλλάντης, Ίχνῶν, Εὑρωποῦ, Βορείας Βοττίας, Άλμωπίας, Γουναροπούλου, Λ., Πασχίδης, Π., Χατζόπουλος, Μ.Β. Μὲ τὴν συνεργασία τῆς Άνδριανοῦ, Δ. καὶ Καλαϊτζῆ, Μ., Αθήνα 2015.
  • Ἐπιγραφὲς τῆς Θράκης τοῦ Αἰγαίου: μεταξὺ τῶν ποταμῶν Νέστου καὶ Ἒβρου (νομοί Ξάνθης, Ροδόπης και Ἒβρου). Λουκοπούλου Λ., Ζουρνατζῆ Ἀντ., Παρισάκη Μ.-Γ., Ψωμᾶ Σ., Αθήνα 2005.  
  • Ἐπιγραφὲς Κάτω Μακεδονίας (μεταξὺ τοῦ Βερμίου ὃρους καὶ τοῦ Ἀξιοῦ ποταμοῦ). Τεῦχος Α΄: Έπιγραφὲς Βεροἰας. Γουναροπούλου Λ., Χατζόπουλος Μ.Β. Mὲ τὴν συνεργασία τῶν Νίγδελη Π. καὶ Σουρῆ Γ., Αθήνα 1998.
  • Ἐπιγραφὲς Ἂνω Μακεδονίας (Ἐλίμεια, Ἐορδαία, Νότια Λυγκηστίς, Ὀρεστίς). Τόμος 1. Κατάλογος Ἐπιγραφῶν. Ριζάκης Θ., Τουράτσογλου Γ. Αθἠνα 1985.

 

Άλλες Εκδόσεις

  • Figured Tombstones from Macedonia, fifth-first century, Κalaitzi, M., Oxford (Oxford University Press, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, ΕΙΕ), 2016.
  • The Furniture and Furnishings of Ancient Greek Houses and Tombs, Andrianou, D., Cambridge (Cambridge University Press), 2009.
  • Η Θράκη στον ελληνο-ρωμαϊκό κόσμο. Πρακτικά του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου Θρακολογίας, Κομοτηνή-Αλεξανδρούπολη 18-23 Οκτωβρίου 2005. Επιμέλεια εκδόσεως: Α. Ιακωβίδου, Αθήνα 2007. 
  • Η χώρα των Πιέρων. Συμβολή στην τοπογραφία της. Πίκουλας Γ.Α. Συνέκδοση Δήμος Πιερέων Καβάλας και ΕΙΕ/ΚΕΡΑ, Αθήνα 2001.
  • Beroia, cité de Macédoine : étude de topographie antique. Brocas-Deflassieux L. Coedition: Municipalite de Beroia et FNRS/CRAGR-Annexe de Beroia, Beroia 1999.
  • Αρχαία Βέροια: Μελέτη τοπογραφίας. Brocas-Deflassieux L. Συνέκδοση: Δήμος Βέροιας και ΕΙΕ/ΚΕΡΑ-Παράρτημα Βέροιας, Βέροια 1999.
  • Σίδη: νομισματοκοπία, επιγραφές και ιστορία μιας αρχαίας ελληνικής πόλης στην Τουρκία. Κατάλογος έκθεσης. Franke P.P. κ.ά. Μετάφραση: Λιάμπη Κ., Παπακωνσταντίνου- Διαμαντούρου Δ., Αθήνα 1990.

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 
 

 

   
       

 

 

© National Hellenic Research Foundation (NHRF), 48 Vassileos Constantinou Ave., 11635 Athens, Greece, Tel. +302107273700, Fax. +302107246618