ΣΤ' ΚΥΚΛΟΣ ΟΜΙΛΙΩΝ: Αρχαία ανατολική Μεσόγειος: Σταυροδρόμι μύθου και λατρείας
To ΕΙΕ στο πλαίσιο του προγράμματος «Επιστήμης Κοινωνία» διοργάνωσε τον Στ’ κύκλο ομιλιών Αρχαία ανατολική Μεσόγειος: Σταυροδρόμι μύθου και λατρείας κατά το διάστημα από 05/04 – 10/05/2011 με την επιστημονική επιμέλεια της Δρ. Αφροδίτης Αβαγιανού.
Τις τέσσερεις θεματικές ενότητες του κύκλου κάλυψαν με επιστημονικές ανακοινώσεις τους διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ερευνητές του ΚΕΡΑ/ΕΙΕ, από τους πλέον ειδικούς στο πεδίο της Αρχαίας Ελληνικής Θρησκείας και της Ιστορίας των Θρησκειών, και μάλιστα στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.
Μέσα από τις ομιλίες τους παρουσιάσθηκαν απόψεις του φαινομένου του «συγκρητισμού» ή «υβριδισμού», όπως για: α) την αρχαία Νεκρομαντεία στην Ελλάδα και τη Ρώμη και τα δάνειά της από τους Χετταίους και τους Πέρσες ως τους Αιγυπτίους στην Ύστερη Αρχαιότητα, β) τον έρωτα και τον πόλεμο στην ανατολική Μεσόγειο μέσα από τη θρησκεία, γ) το αρχέγονο κακό και τις οφιοειδείς δαιμονικές οντότητες στη ΝΑ Μεσόγειο (Αίγυπτο, Εγγύς Ανατολή και Αιγαιακό χώρο) και δ) τη σχέση του Παρθενώνα με την Ανατολή και το Κορανικό τοπίο.
(οι ομιλητές Δρ. Α.Αβαγιανού και Παν. Κουσούλης, για λόγους προσωπικούς δεν επιθυμούν την ανάρτηση της ομιλίας τους στον δικτυακό τόπο).
Πρόγραμμα
Τρίτη 5 Απριλίου 2011
Σύντομη εισαγωγή από την Dr Αφροδίτη Αβαγιανού
Ancient Necromancy: Fact and Fiction
Jan N. Bremmer, Professor Emeritus of Religious Studies, Faculty of Theology and Religious Studies, University of Groningen
Προβολή αποσπάσματος από την παράσταση Αισχύλου, Πέρσαι του Thiasos Theatre Company σε σκηνοθεσία Yana Sistovari (Zarifi)
Τρίτη 10 Μαΐου 2011
Ο Παρθενώνας σε κορανικό τοπίο
Garth Fowden, Διευθυντής Ερευνών, Κέντρο Ελληνικής & Ρωμαϊκής Αρχαιότητος, ΕΙΕ
|