ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ & ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
 
  Ανάπτυξη Φαρμάκων
  Μοριακή Ανάλυση
  Οργανική & Οργανομεταλλική Χημεία
  Φαρμακευτική Χημεία
  Δομική Βιολογία & Χημεία
  Μοριακή Ενδοκρινολογία
  Γονιδιακή Ρύθμιση
  Μοριακή και Κυτταρική Γήρανση
  Βιοϊατρικές Εφαρμογές
  Ολιστικές προσεγγίσεις στην υγεία
  Χημική Καρκινογένεση & Γεννετική Τοξικολογία
  Μεταβολική Μηχανική & Βιοπληροφορική
  Βιοτεχνολογία
  Ενζυμική και Συνθετική Βιοτεχνολογία
  Βιομιμητική & Νανοβιοτεχνολογία

 

 

Βιομιμητική & Νανοβιοτεχνολογία

Biomimetics & Nanobiotechnology

 

Η ερευνητική ομάδα Βιομιμητικής και Νανοβιοτεχνολογίας δραστηριοποιείται στον τομέα της μελέτη της συμπεριφοράς βιοδραστικών ουσιών όπως: πεπτίδια, ένζυμα, φάρμακα, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά σε ποικιλία συστημάτων. Οι έρευνες εστιάζονται στη δομική και λειτουργική μελέτη των βιομοριών όταν αυτά είναι εγκλωβισμένα σε περιβάλλοντα νανοκλίμακας όπως αυτά των νανοδιασπορών (μικρογαλακτώματα και νανογαλακτώματα) και άλλων σχετιζόμενων συστημάτων.
Σε αυτά τα συστήματα η συνύπαρξη των νανοσταγονιδίων νερού σε μία συνεχή μη πολική οργανική φάση (έλαιο) και αντιστρόφως, επιτρέπει τη διαλυτοποίηση ουσιών διαφορετικής πολικότητας με τα λιπόφιλα συστατικά να εδράζονται στην ελαιώδη φάση και τα υδρόφιλα στην υδατική φάση.

 

Ερευνητική Ομάδα

Ερευνητικό προσωπικό
Δρ Αριστοτέλης Ξενάκης, Ερευνητής Α'
Δρ Βασιλική Παπαδημητρίου, Ερευνήτρια B'
Δρ Μαρία Ζουμπανιώτη, Ειδικός Λειτουργικός Επιστήμονας Β’

Ειδικό Τεχνικό Προσωπικό
Γιώργος Σωτηρούδης,
MSc Φαρμακοποιός

Ομότιμος Ερευνητής
Δρ. Θεόδωρος Σωτηρούδης, Χημικός

Μεταδιδακτορικοί Συνεργάτες
Δρ Σπυρίδων Αβραμιώτης, Χημικός
Δρ Μαρία Χατζηδάκη, Χημικός Μηχανικός
Δρ Ηλίας Μάτης, Χημικός

Υποψήφιοι Διδάκτορες
Ιωάννα Θεοχάρη, MSc. Χημικός , Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Ελλάδα
Ευγενία Μήτσου, MSc. Βιολόγος, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ελλάδα
Ευδοκία Βασιλειάδη, MSc. Βιολόγος, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ελλάδα
Σωτηρία Δεμισλή, MSc. Χημικός , Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Ελλάδα

Μεταπτυχιακοί φοιτητές
Ειρήνη Καρβούνη, BSc. Γεωπόνος-Ιχθυολόγος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Προπτυχιακοί φοιτητές
Αναστάσιος Αριδάς, Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Ευδοξία Καρπενισιώτη, Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Χρύσα Κούρτεση, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Μαρία Κυριακάκη, Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Μαρία Βλάχου, Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

[Πλήρης λίστα φοιτητών]

Επισκέπτες ερευνητές (από το 2012)

 • Ines Nicolic, Department of Pharmaceutical Technology and Cosmetology, Faculty of Pharmacy, University of Belgrade, Belgrade, Serbia
 • Alexis Leroy, University Grenoble Alpes, France
 • Paulina Kulpa, University of Opole, Poland
 • Marija N. Todosijević, Department of Pharmaceutical Technology and Cosmetology, Faculty of Pharmacy, University of Belgrade, Belgrade, Serbia
 • Marwa Charri, Department of Biological Engineering, National Engineering Scholl in Sfax, Tunisia
 • Ioanna Chazapi, University of Cyprus, Nicosia, Cyprus
 • Nehir Arik, Izmir Katip Celbi Universites, Menemen. Turkey
 • Maissa Khemakhem, Ecole Supérieure des Industries Alimentaires de Tunis, Tunis, Tunisia
 • Milan Nikolic, Faculty of Pharmacy, University of Belgrade, Serbia
 • Karen Mendeiros Gonçalves, Faculty of Pharmacy, Federal University of Rio de Janeiro, Brazil
 • Ivaldo Itabaiana Junior, Faculty of Chemistry, Federal University of Rio de Janeiro, Brazil
 • Andreia Fatima Zanette, Department of Chemical Engineering, State University of Maringa, Brazil

 

Επισκόπηση ερευνητικών δραστηριοτήτων

Οι ερευνητικές δραστηριότητες της ομάδας Βιομημιτικής και Νανοβιοτεχνολογίας κινούνται σε δύο βασικούς άξονες:

 • Ανάπτυξη και δομικός χαρακτηρισμός νανοδιασπορών
 • Δομικές και λειτουργικές μελέτες ακινητοποιημένων ενζύμων – Βιοκατάλυση

Η ομάδα εξειδικεύεται στο σχηματισμό νανοδιασπορών, όπως τα μικρογαλακτώματα και τα νανογαλακτώματα, δίνοντας ιδιαίτερη βάση στα βιοσυμβατά συστήματα, όπως επίσης και στην ακινητοποίηση ενζύμων με σκοπό τη σύνθεση προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Κύριο στόχο της ομάδας αποτελεί η διεύρυνση των εφαρμογών των επιστημονικών δραστηριοτήτων της σε διαφορετικές εκφάνσεις της ζωής, από προϊόντα τροφίμων μέχρι φαρμακευτικά και προϊόντα κοσμητολογίας.

 

Παρασκευή μικρογαλακτώματος νερού-σε-έλαιο (W/O) [Video]

 

Τρέχοντα προγράμματα

Απομόνωση θρεπτικών συστατικών από καλλιέργεια μικροφυκών

Η πρωτεΐνη από Spirulina, ένα μικροσκοπικό και νηματοειδές κυανοβακτήριο με μακρά ιστορία ως ασφαλές τρόφιμο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμιση του υποσιτισμού, αφού περιέχει όλα τα βασικά αμινοξέα. Επιπλέον, πληθώρα πολύτιμων θρεπτικών συστατικών έχουν ανιχνευτεί στο μέσο καλλιέργειας του μικροφύκους, συμπεριλανβανομένων πρωτεϊνών, εξωπολυσακχαριτών και λιπιδίων. Το πρόγραμμα αυτό εστιάζει στην εκχύλιση και στην απομόνωση πρωτεϊνών και λιπιδίων από τη βιομάζα αλλά και από το μέσο καλλιέργειας.

 

 

 

 

Βιοκατάλυση σε μικρογαλακτώματα παρουσία και απουσία επιφανειοενεργών

Τα μικρογαλακτώματα θεωρούνται ως «οι απόλυτοι ενζυμικοί μικρο-βιοαντιδραστήρες» για υγρή κατάλυση. Η δομή τους, αποτελούμενη από υδατικές νανοσταγόνες διεσπαρμένες σε ένα μη πολικό μέσο, προσφέρουν πληθώρα πλεονεκτημάτων στη χρήση τους ως μέσα για επίτευξη ενζυμικών μετατροπών. Έχουν τη δυνατότητα να ξεπερνούν τους περιορισμούς της διαλυτοποίησης υδρόφοβων υποστρωμάτων, να ενισχύουν την ενζυμική δραστικότητα και σταθερότητα, ενώ ταυτόχρονα παρέχουν την απαραίτητη στα ένζυμα μεσεπιφάνεια. Τα μικρογαλακτώματα χωρίς επιφανειοενεργό είναι συστήματα αποτελούμενα από ένα μη πολικό υδρογονάνθρακα, μια αλκοόλη και νερό. Είναι δυνατόν να σχηματίσουν μακροσκοπικά ομοιογενή υγρά μέσα με διακριτά μικροπεριβάλλοντα διαφορετικής πολικότητας. Αυτά τα τριαδικά συστήματα ομοιάζουν ιδιαίτερα με τα κλασικά μικρογαλακτώματα νερού-σε-έλαιο παρόλο που δεν διαθέτουν αμφίφιλα επιφανειοενεργά. Ένα από τα κύρια πεδία εφαρμογών τους είναι η βιοκατάλυση σε μη συμβατικά συστήματα, ένας πυλώνας της βιομηχανικής βιοτεχνολογίας.

 

Ενζυμική ακινητοποίηση σε γέλες βασισμένες σε φυσικά βιοπολυμερή

Οι γέλες, βασισμένες είτε σε μικρογαλακτώματα νερού-σε-έλαιο (οργανογέλες) είτε σε νερό (υδρογέλες) μπορούν να σχηματιστούν με την χρήση διαφόρων φυσικών πολυμερών όπως η ζελατίνη, το άγαρ, η χιτοζάνη ή τα παράγωγα κυτταρίνης. Ένζυμα εγκλωβισμένα σε τέτοια συστήματα μπορούν να διατηρήσουν τη δραστικότητά τους και να παρουσιάσουν ενισχυμένη η σταθερότητα . Η σημασία αυτών των καταλυτών έγκειται στις πολυπληθείς βιοτεχνολογικές τους εφαρμογές. Ένα σημαντικό παράδειγμα αποτελεί η χρήση λιπασών ακινητοποιημένων σε γέλες στην κατάλυση υδρολυτικών και συνθετικών αντιδράσεων.

 

Μικρογαλακτώματα ως φορείς δυνητικά αντικαρκινικών φαρμάκων για στοχευμένες θεραπείες.

Νανοδιασπορές βασισμένες σε βιοσυμβατά συστατικά παρασκευάζονται με στόχο τη χρήση τους ως φορείς φαρμάκων με δυνητική αντικαρκινική δράση. Τα περισσότερα από τα διαθέσιμα χημειοθεραπευτικά φάρμακα έχουν έντονο υδρόφοβο χαρακτήρα με αποτέλεσμα να είναι επιτακτική η ανάγκη τόσο για αύξηση της βιοδιαθεσιμότητάς τους όσο και για την αποτελεσματικότερη μεταφορά στο σημείο δράσης τους. Ένα από τα πιο σημαντικά πεδία της σύγχρονης έρευνας είναι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη συστημάτων μεταφοράς που θα λειτουργούν ως φορείς χημειοθεραπευτικών φαρμάκων. Η στοχευμένη και ελεγχόμενη απελευθέρωση φαρμάκων σε καρκινικούς ιστούς θα μπορούσε να περιορίσει τις παρενέργειες της θεραπείας και να δώσει λύση σε κλινικά προβλήματα όπως η αντίσταση στη χημειοθεραπεία. Στο πλαίσιο του προγράμματος ΣΘΕΝΟΣ, μικρο- και νανογαλακτώματα έχουν αναπτυχθεί και χρησιμοποιηθεί ως φορείς λιπόφιλων αντικαρκινικών φαρμάκων (π.χ το ανάλογο του Vemurafenib, PLX4720) που δρουν κατά διαφόρων καρκινικών τύπων (π.χ μελάνωμα) που σχετίζονται με την μετάλλαξη του BRAFV600E. Δομικός χαρακτηρισμός των προτεινόμενων συστημάτων πραγματοποιείται με τη μέτρηση ιξώδους, τη χρήση DLS, EPR και της μικροσκοπίας Cryo-TEM. Aκολούθησε το πρόγραμμα ΣΘΕΝΟΣ-β το οποίο στοχεύει στη διαμόρφωση τόσο βιοσυμβατών πηκτωμάτων όσο και μικρο-, νανο-γαλακτωμάτων ελαίου-σε-νερό, ως οχήματα για τη χορήγηση ενώσεων-οδηγών εναντίον τύπων καρκίνου που συσχετίζονται με τη μετάλλαξη BRAFV600E αλλά και ενώσεων-οδηγών που δρουν ως αναστολείς του υποδοχέα των γλυκοκορτικοειδών GR).

 

Νανοδιασπορές για ενδορινική χορήγηση βιοδραστικών ουσιών

Η χορήγηση φαρμάκων μέσω της ρινικής οδού προσφέρει πλεονεκτήματα που συμπεριλαμβάνουν τη γρήγορη απορρόφησή τους, τη βελτιωμένη βιοδιαθεσιμότητά τους κ.α. Οι νανοδιασπορές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φορείς βιοδραστικών ουσιών ενώ σε συνδυασμό με την ενδορινική χορήγησή τους στον οργανισμό προσφέρουν μία πρακτική, μη επεμβατική, ευχάριστη για τον ασθενή και χαμηλού κόστους λύση. Οι νανοδιασπορές αρχικά μελετώνται ως προς την τοξικότητα τους στα κύτταρα του ρινικού επιθηλίου. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι νανοδιασπορές που έχουν αναπτυχθεί για το συγκεκριμένο λόγο δεν εμφανίζουν τοξικότητα σε κύτταρα του εντερικού επιθηλίου ακόμα και σε μεγάλες συγκεντρώσεις. Η κατασκευή ενός «τεχνητού» ρινικού επιθηλίου που προσομοιάζει το πραγματικό σχηματίζεται με την καλλιέργεια συγκεκριμένων κυτταρικών σειρών σε συσκευή Transwell. Το «τεχνητό» αυτό επιθήλιο θα χρησιμοποιηθεί με σκοπό τη μελέτη της επίδρασης των νανοδιασπορών στη μορφολογία του επιθηλίου αλλά και στη μεταβολή της διαπερατότητας συγκεκριμένων βιοδραστικών ουσιών στη ρινική οδό.

 

 

Πρόσφατα Χρηματοδοτούμενα Προγράμματα

 1. ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ του ΕΠΑΝΕΚ με ακρωνύμιο QFytoTera. Βιομηχανικός Εταίρος: Qualia Pharma (Επ. Υπ. Δρ. Σ. Ζωγράφος) (Προϋπολογισμός: 630,005.37 €, Προϋπολογισμός ΕΙΕ: 289.900) Υπεύθυνη EE1: Βασιλική Παπαδημητρίου
 2. ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ του ΕΠΑΝΕΚ με τίτλο «Βιομετατροπή του CO2 σε Βιοπροϊόντα Υψηλής Αξίας μέσω Αειφόρων Καλλιεργειών Μικροφυκών». Προϋπολογισμός 1.000.000 € (Βιομιμητική & Νανοβιοτεχνολογία 150.000,10 €), Συντονιστής ΕΙΕ: Δρ. Μαρία Ζουμπανιώτη
 3. Πρόγραμμα ΕΣΠΑ “RIS3-ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ” με τίτλο «Μελέτη και αξιοποίηση του ελαιολάδου ως πρότυπης πρώτης ύλης για ειδικές χρήσεις σε βρεφικές τροφές». Προϋπολογισμός 250.000 € (Βιομιμητική & Νανοβιοτεχνολογία 65.000 €), Συντονιστής ΕΙΕ: Δρ. Μαρία Ζουμπανιώτη
 4. Νανοβιοτεχνολογία, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Πρόγραμμα 2402, 2015-2018, Προϋπολογισμός 162.635 €. Συντονιστής ΕΙΕ: Δρ. A. Ξενάκης
 5. Πρόγραμμα Agence Nationale de Recherche (ANR), Institut Carnot, Projet Lipides pour l’industrie et la santé (LISA), France. 2013-14. «micro/nano-émulsions de type e/h biocompatibles et riches en micronutriments :préparation et caractérisation» Προϋπολογισμός: 43.000 €. Συντονιστής: F.Calderon, INP Bordeaux.
 6. EU INCO FP7: Mediterranean Science, Policy, Research & Innovation Gateway (MEDSPRING), 2013-6 Προϋπολογισμός: 289.650 €. Συντονιστής ΕΙΕ: Δρ. A. Ξενάκης
 7. EU INCO FP7: EURO-MEDITERRANEAN Cooperation through ERANET joint activities and beyond (ERANETMED, 2013-6), Προϋπολογισμός: 107.649,45 €. Συντονιστής ΕΙΕ: Δρ. A. Ξενάκης
 8. Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς ΕΣΠΑ 2015-2020. Δράση Εθνικής Εμβέλειας «Αναπτυξιακές προτάσεις ερευνητικών φορέων-ΚΡΗΠΙΣ»: “ΣΘΕΝΟΣ 2”, Στοχευμένες Θεραπευτικές προσεγγίσεις κατά εκφυλιστικών νοσημάτων, με έμφαση στον καρκίνο και τη γήρανση ». Προϋπολογισμός: 790.000,00 € (Β&Ν 84.968€). Συντονιστής Δρ. A. Πίντζας
 9. Πρόγραμμα ΕΣΠΑ ΠΑΒΕΤ “Εισαγωγή της τεχνολογίας των νανογαλακτωμάτων στην ανάπτυξη τροφίμων τύπου γαλακτώματος ελαίου-σε-νερό (Ο/W) όπως φυτική κρέμα και γλάσο επικάλυψης” Προϋπολογισμός: 300.000,00 € Συντονιστής: Γιώτης Α.Ε. Προϋπολογισμός: 61.250€ Συντονιστής ΕΙΕ: Δρ. Β. Παπαδημητρίου.

Πλήρης λίστα χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων

 

Συνεργασίες με επιχειρήσεις (από το 2012)

Η συνεργασία της ομάδας μας με επιχειρήσεις βασίζεται σε δύο βασικούς άξονες:

 • Παροχή υπηρεσιών με σκοπό τον προσδιορισμό των ιδιοτήτων διαφορετικών τύπων προϊόντων (χρήση τεχνικών όπως ο Ηλεκτρονικός Παραμαγνητικός Συντονισμός-EPR, η Δυναμική Σκέδαση Φωτός-DLS κ.α)
 • Ανάπτυξη προϊόντων μέσω κοινών προγραμμάτων (προϊόντα τροφίμων, καλλυντικά κ.α.)

 

APIVITA

Qualia Pharma

 • Έργο με τίτλο «Νανογαλακτώματα φυτικών ελαιών με ενυδατικές και εντομοαπωθητικές ιδιότητες» της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ του ΕΠΑΝΕΚ  με ακρωνύμιο QFytoTera. Βιομηχανικός Εταίρος: Qualia Pharma (Επ. Υπ. Δρ. Σ. Ζωγράφος) (Προϋπολογισμός: 630,005.37 €, Προϋπολογισμός ΕΙΕ: 289.900) Υπεύθυνη Β&Ν Β.Παπαδημητρίου

Γαλακτοβιομηχανία ΠΑΓΩΝΗΣ

ΑΛΓΗ Α.Ε.
Πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Ερευνω-Δημιουργώ-Καινοτομώ» με τίτλο «Βιομετατροπή του CO2 σε Βιοπροϊόντα Υψηλής Αξίας μέσω Αειφόρων Καλλιεργειών Μικροφυκών».

Δημοσία Επιχείρηση Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΗ)

 • Πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Ερευνω-Δημιουργώ-Καινοτομώ» με τίτλο «Βιομετατροπή του CO2 σε Βιοπροϊόντα Υψηλής Αξίας μέσω Αειφόρων Καλλιεργειών Μικροφυκών».

ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε

 • Πρόγραμμα ΕΣΠΑ “RIS3-ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ” με τίτλο «Μελέτη και αξιοποίηση του ελαιολάδου ως πρότυπης πρώτης ύλης για ειδικές χρήσεις σε βρεφικές τροφές».
 • ΠΑΒΕΤ 2013 «Εισαγωγή της τεχνολογίας των νανογαλακτωμάτων στην ανάπτυξη τροφίμων τύπου γαλακτώματος ελαίου σε νερό (Ο/W) όπως φυτική κρέμα και γλάσο επικάλυψης».

ΒΙΟΡΥΛ Α.Ε.

 • Κοινό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Συνεργασία» 2010-2. «Ανάπτυξη νανογαλακτωμάτων ως νέα υλικά διαχείρισης φυτοπροστατευτικών προϊόντων για τη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.»

 

 

Δραστηριότητες ομάδας - Έπαινοι

 • Υποτροφία από το Ελληνικό ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.ΕΚ) και από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ)
  Η υποψήφια διδάκτορας Ε. Μήτσου επιλέχθηκε από το ΕΛ.ΙΔ.ΕΚ για τη χρηματοδότηση των διδακτορικών της σπουδών για 18 μήνες.

 • Yποτροφία του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών
  Η Δρ. Μαρία Χατζηδάκη επιλέχθηκε από το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών για την πραγματοποίηση μετα-διδακτορικής έρευνας τρίμηνης διάρκειας μέσω του προγράμματος: «Séjours scientifiques de haut niveau» (2016).

 • Επιχειρηματικός Επιταχυντής Innovathens 2016 - Ομάδα Olea 
  Η ομάδα μας επιλέχθηκε από ειδικούς επιστήμονες στον τομέα των τροφίμων, των οικονομιών και των επιχειρήσεων να συμμετάσχει στον επιχειρηματικό επιταχυντή ‘Food for Business” ο οποίος διοργανώθηκε από τον κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων. (Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα http://www.innovathens.gr/)

 • Εθνικός Διαγωνισμός Εcotrophelia 2015-(µeRÅki)
 • Ekkinisi Lab 2014

 

Πρόσφατες πατέντες

 • Papadimitriou K., Chatzidaki M. D., Alexandraki S., Papadimitriou V., Tsakalidou E., Xenakis A. 2015. “Water-in-oil (W/O) microemulsions as carriers of bacteriocins for the antimicrobial protection of foods” (OBI – 1008858).
 • Chatzidaki M. D., Mitsou E., Theochari I., Papadimitriou V., Xenakis A., 2015. “Edible microemulsions with encapsulated plant extracts as dressing type products” (OBI – 1008863).
 • Filippou K., Zoumpanioti M., Xenakis A. 2014. “Immobilized catalyst in a continuous flow system for the synthesis of high added value products” (OBI – 1008307).
 • Kalaitzaki A., Xenakis A., Papadimitriou V. (2013) “Biocompatible nanodispersions as media for encapsulating bioactive substances with phytoprotective activity” (OBI- 20130100305).

 

Επιλεγμένες Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

 1. Ioannou, P. C., Arbez-Gindre, C., Zoumpanioti, M., Raptopoulou, C.P., Psycharis, V., Kostas, I.D., Kyritsis, P. Catalytic reactivity of the complexes [Pd{(Ph2P)2N(tBu)-P,P´}X2], X = Cl, Br, I, in the Suzuki-Miyaura C−C coupling reaction: Probing effects of the halogeno ligand X− and the ligand's tBu group. J. Organomet. Chem. (2019) 879, 40-46. (IF 1.946)
 2. Mitsou, E., Kalogianni, E.P., Georgiou, D., Stamatis, H., Xenakis, A., Zoumpanioti, M. Formulation and structural study of a biocompatible Water-in-Oil microemulsion as an appropriate enzyme carrier: The model case of Horseradish peroxidase. Langmuir (2019) 35(1) 150-160 (IF 3.789)
 3. Vassiliadi E., Xenakis, A.. Zoumpanioti, M.. Chitosan hydrogels: A new and simple matrix for lipase catalysed biosynthesis. Mol Catal, (2018) 45, 206-212 
 4. Golfomitsou, I., Mitsou, E., Xenakis, A., Papadimitriou, V. Development of O/W nanoemulsions as carriers of vitamin D: A structural study, J. Mol. Liq. (2018) 268, 734–742. (IF 4.513)
 5. Chatzidaki, M.D, Balkiza, F., Gad, E., Alexandraki, V., Avramiotis, S., Georgalaki, M., Papadimitriou, V., Tsakalidou, E., Papadimitriou, K., Xenakis, A. Reverse micelles as nano-carriers of nisin against foodborne pathogens. Part II: The case of essential oils, Food Chem., (2018) 278, 415-423. (IF 4.946)
 6. Chatzidaki, M.D.; Papadimitriou, K.; Alexandraki, V.; Balkiza, F.; Georgalaki, M.; Papadimitriou, V.; Tsakalidou, E.; Xenakis, A. Reverse Micelles as Nanocarriers of Nisin against Foodborne Pathogens. Food Chem. (2018), 255, 97–103. (IF 4.946)
 7. Theochari, I.; Papadimitriou, V.; Papahatjis, D.; Assimomytis, N.; Pappou, E.; Pratsinis, H.; Xenakis, A.; Vasiliki Pletsa, V. Oil-in-water microemulsions as hosts for benzothiophene cytotoxic compounds. An effective combination. Biomimetics (2018) 3, 13.
 8. Chaari, M., Theochari, I., Papadimitriou, V., Xenakis, A., Ammar, E. Encapsulation of carotenoids extracted from halophilic Archaea in oil-in-water (O/W) micro- and nano-emulsions. Colloids and Surfaces B (2018) 161, 219-227 (IF 3.902)
 9. Bubic Pajić, N.; Nikolic, I.; Mitsou, E.; Papadimitriou, V.; Xenakis, A.; Randjelovic, D.; Dobric, V.; Smitran, A.; Cekic, N.; Calija, B.; Savic, S. Biocompatible microemulsions for improved dermal delivery of sertaconazole nitrate: phase behavior study and microstructure influence on drug biopharamaceutical properties. Journal of Molecular Liquids (2018) 272, 746-758 (IF 4.513)
 10. Theochari, I., Goulielmaki, M., Danino, D., Papadimitriou, V., Pintzas, A., Xenakis, A. Drug nanocarriers for cancer chemotherapy based on microemulsions: the case of Vemurafenib analog PLX4720. Colloids and Surfaces Β: Biointerfaces (2017) 154, 350-356 (Corresponding author) (IF2015 3.902)

Πλήρης Κατάλογος Δημοσιεύσεων

Σύνδεση με τη Βιομηχανία

Συνεργασίες

 • Cirad, Argicultural Research for Development, Montpellier, France
 • Institut de Chimie & Biologie des Membranes & des Nano-objets (CBMN), Pessac, France
 • CNRS- Centre National de la Recherche Scientifique, Marseille, France
 • University of Örebro, Örebro, Sweeden
 • Technion- Israel Institue of Technology, Haifa, Israel
 • University of Copenhagen, Copenhagen, Denmark
 • Ecole Supérieure des Industries Alimentaires de Tunis, Tunis, Tunisia
 • Izmir Katip Celbi Universites, Menemen. Turkey
 • National Engineering School in Sfax, Sfax, Tunisia
 • Department of Pharmaceutical Technology and Cosmetology, Faculty of Pharmacy, University of Belgrade, Belgrade, Serbia
 • Department of Chemistry, Univercity of Nicosia, Cyprus
 • Faculty of Pharmacy, Federal University of Rio de Janeiro, Brazil
 • Biocatalysis and Organic Synthesis Group, Chemistry Institute, Federal University of Rio de Janeiro, Brazil
 • State University of Maringa, Department of Chemical Engineering, Maringa, Brazil
 • Argicultural University of Athens, Athens, Greece
 • Department of Biological Applications & Biotechnology, University of Ioannina, Ioannina, Greece
 • Faculty of Biology, National & Kapodistrian University of Athens, Athens, Greece
 • University of Thessaly, Larissa, Greece
 • Department of Food Technology, Technological Educational Institute of Athens, Athens, Greece
 • Department of Food Technology, School of Argicultural Technology, Thessaloniki, Greece
 • Benaki Phytopathological Institute, Kifissia, Greece
 • Material Synthesis and Physical Chemistry, Theoretical & Physical Chemistry Institute, National Hellenic Research Foundation, Athens, Greece

 

 

 

 

Επερχόμενα συνέδρια

34th ECIS 2020 Αθήνα, Ελλάδα

Το συνέδριο της European Colloid and Interface Society θα διεξαχθεί στην Αθήνα και θα οργανωθεί από την ομάδα μας και αναγνωρισμένους επιστήμονες του τομέα των κολλοειδών. Το ετήσιο συνέδριο ECIS συγκεντρώνει συμμετέχοντες από τον ευρύ τομέα των κολλοειδών συμπεριλαμβανομένων χημικών, φυσικών, βιολόγων και μηχανικών.

 

 

8th Greek Lipid Forum / Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα, Ελλάδα

Στόχος του Συνεδρίου, του οποίου η ομάδας μας συμμετέχει στην οργανωτική επιτροπή, είναι να αποτελέσει πόλο ανταλλαγής επιστημονικών και τεχνολογικών γνώσεων και προβληματισμών καθώς και να ενημερώσει το κοινό για τις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα των λιπιδίων φέρνοντας σε επαφή τους επιστήμονες και λοιπούς ενδιαφερόμενους από την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, τη βιομηχανία τροφίμων και τους παραγωγικούς φορείς οι οποίοι ασχολούνται με το ελαιόλαδο, τις εδώδιμες λιπαρές ύλες, την τεχνολογία και τις εφαρμογές τους, τις μη εδώδιμες εφαρμογές των λιπιδίων, την ασφάλεια και την ποιότητα, τη διατροφή το μεταβολισμό και τη βιολογική δράση των λιπιδίων καθώς και την αξιοποίηση των παραπροϊόντων.

 

Συμμετοχή σε δράσεις επικοινωνίας της επιστήμης

Η ομάδα μας συμμετέχει ενεργά σε δράσεις επικοινωνίας της επιστήμης όπως η Βραδιά του Ερευνητή και το Φεστιβάλ Επιστημών της Αθήνας (Athens Science Festival). Στόχος μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία σε παιδιά να διερευνήσουν επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα με έναν διασκεδαστικό τρόπο.

 

Επιστημονικός Εξοπλισμός

Δυναμική Σκέδαση Φωτός (ΔΣΦ/DLS)

Η Δυναμική Σκέδαση Φωτός είναι μία καθιερωμένη μη επεμβατική μέθοδος, η οποία  χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό, στην περιοχή των νανομέτρων, του μεγέθους υγρών διασπορών αλλά και της κατανομής τους. Κάποιες από τις δυνατότητες της συγκεκριμένης τεχνικής που εφαρμόζονται στο εργαστήριο μας είναι ο προσδιορισμός μεγέθους διασπορών, η μέτρηση του δείκτη πολυδιασποράς και το ζ-δυναμικό διαφορετικών τύπων γαλακτωμάτων όπως μικρογαλακτώματα και νανογαλακτώματα.

 

 

Ηλεκτρονικός Παραμαγνητικός Συντονισμός (EPR) / Bruker EMX

Η τεχνική του Ηλεκτρονικού Παραμαγνητικού Συντονισμού είναι μια ισχυρή, πολύπλευρη, μη καταστρεπτική και μη παρεμβατική αναλυτική μέθοδος η οποία παρέχει δομικές πληροφορίες, ακόμα και για υπό εξέλιξη χημικές και φυσικές διαδικασίες.
Το φασματοφωτόμετρο της Bruker EMX EPR αποτελεί επιστημονικό εξοπλισμό ερευνητικής κλίμακας. Είναι ικανό για μετρήσεις ρουτίνας αλλά και για τη διεκπεραίωση ιδιαίτερα απαιτητικών πειραμάτων.
Μερικές από τις εφαρμογές της συγκεκριμένης τεχνικής χρησιμοποιούνται συστηματικά στο εργαστήριο μας και αναφέρονται παρακάτω:

 • Μελέτη επιφανειακών ιδιοτήτων διαφορετικών νανοδιασπορών, με τη χρήση μόριων ιχνηθετών όπως το 5-στεατικό οξύ (5-DSA)
 • Έρευνα της δυναμικής και της διαμόρφωσης των πρωτεϊνών σε διαφορετικά περιβάλλοντα με τη δέσμευση του κατάλληλου μορίου-ιχνηθέτη στο ενεργό κέντρο του ενζύμου
 • Γρήγορη και υψηλής ευαισθησίας μέθοδος για την ανίχνευση και ποσοτικοποίηση της αντιοξειδωτικής δράσης ποικιλίας ουσιών με τη χρήση ελευθέρων ριζών (Galvinoxyl, DPPH κ.α.)
 • Ανίχνευση και χαρακτηρισμός ελευθέρων ριζών (spin trapping -  DMPO)

Η ομάδα μας διαθέτει δεκαετίες εμπειρίας και υπέρογκη βιβλιογραφία στις μελέτες με τη χρήση του Ηλεκτρονικού Παραμαγνητικού Συντονισμού (Πλήρης λίστα δημοσιεύσεων) σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, από τη βιοτεχνολογία και τη φαρμακευτική έως τα προϊόντα τροφίμων.

 

Αέρια Χρωματογραφία

Ένα χρήσιμο εργαλείο για την παρακολούθηση ενζυμικών βιομετατροπών.

 

Χρωματογραφία Υψηλής Πίεσης

Χρησιμοποιείται για την ποιοτική και ποσοτική ανάλυση των δειγμάτων αντιδράσεων

 

Ομογενοποιητής Υψηλής πίεσης (PANTA PLUS-GEA)

Ο Panda Plus 1000 είναι ένας επιτραπέζιος ομογενοποιητής εργαστηριακής κλίμακας, σχεδιασμένος για συνεχείς διαδικασίες υπό υψηλή πίεση που αφορούν σε νανοσωματίδια, νανοδιασπορές, νανογαλακτώματα και κυτταρική διάρρηξη.

Επιπρόσθετα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γαλακτοκομικά προϊόντα, χυμούς φρούτων, υγρά τρόφιμα, πρόσθετα τροφίμων και άλλα συστατικά όπως επίσης καλλυντικά και χημικά προϊόντα.

Δεν απαιτούνται μεγάλοι όγκοι δείγματος για την πραγματοποίηση της διαδικασίας ομογενοποίησης και τα αποτελέσματα είναι συγκρίσιμα με αυτά που επιτυγχάνονται με μηχανήματα μεγαλύτερης κλίμακας.


Ομογενοποιητής (UNIDRIVEX1000 homogenizer)

Ομογενοποιητής γενικής εργαστηριακής χρήσης με ηλεκτρονικό σταθεροποιητή ταχύτητας. Το υπό ομογενοποίηση δείγμα δέχεται ένα συνδυασμό μηχανικής ανάδευσης και ηχητικής ενέργειας. Είναι κατάλληλο για το σχηματισμό γαλακτωμάτων, νανογαλακτωμάτων και γαλακτωμάτων Pickering.

 

Κελί διάχυσης Franz

Το κελί διάχυσης Franz θεωρείται η πιο κοινή in vitro μέθοδος για τη μελέτη της απελευθέρωσης ουσιών. Συνηθίζεται να χρησιμοποιείται για να την παρακολούθηση της απελευθέρωσης βιοδραστικών ουσιών από ημι-στερεά φαρμακευτικά προϊόντα μέσω μιας μεμβράνης (συνθετική μεμβράνη, υποκατάστατο ιστού, νεκρωμένος ιστός). Είναι κατάλληλο για τη μελέτη της απελευθέρωσης δραστικών ουσιών εγκλωβισμένων σε νανοδιασπορές ή σε γέλες.

 

 

Αντιδραστήρας Υψηλής πίεσης

Η συσκευή υψηλής πίεσης είναι κατάλληλη για την πραγματοποίηση αντιδράσεων καταλυόμενων από ένζυμα κάτω από υπερκρίσιμες συνθήκες.
Καθώς το υπερκρίσιμο διοξείδιο του άνθρακα (scCO2) θεωρείται ως ένας πολλά υποσχόμενος «πράσινος» διαλύτης λόγω του ότι δεν παρουσιάζει τοξικές ιδιότητες, είναι μη αναφλέξιμο, άμεσα διαθέσιμο και φθηνό, οι ενζυμικές αντιδράσεις σε αυτό προσελκύουν ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον της ερευνητικής κοινότητας.

Με τη χρήση της συγκεκριμένης συσκευής, σκοπεύουμε στην αντικατάσταση των οργανικών διαλυτών στις συμβατικές αντιδράσεις με το υπερκρίσιμο διοξείδιο του άνθρακα.

 

LC-MS/MS Υγρή χρωματογραφία- διαδοχική φασματομετρία μαζών

To υβριδικό σύστημα φασματομετρίας μάζας, 3200 QTRAP, με τεχνολογία συνδυασμού τριπλού τετραπόλου-γραμμικής παγίδας ιόντων προσφέρει τη δυνατότητα ανίχνευσης και ποσοτικοποίησης συστατικών σε πολύπλοκα δείγματα με μία μόνο μέτρηση. Η συγκεκριμένη τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ποιοτική και ποσοτική ανάλυση μιγμάτων λιπιδίων αλλά και για την παρακολούθηση χημικών αντιδράσεων (εστεροποίηση, εποξείδωση).
Το όργανο αυτό παρουσιάζει ευρύ φάσμα εφαρμογών και μεταξύ άλλων έχει χρησιμοποιηθεί στο εργαστήριο μας για την ανίχνευση και προσδιορισμό βιοδεικτών ενεργητικού και παθητικού καπνίσματος σε μηκώνιο νεογνών.

 

 

 

 

Νέα

Συνέντευξη του Δρ Αριστοτέλη Ξενάκη στη Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία της 26-5-2013

Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Orebro, Σουηδίας

 

 

 

 
 

 

   
       

 

 

© National Hellenic Research Foundation (NHRF), 48 Vassileos Constantinou Ave., 11635 Athens, Greece, Tel. +302107273700, Fax. +302107246618